Filmi, ki bi si jih moral pogledati vsak tekač (in vsi, ki potrebujete dodatno motivacijo)

Filmi, ki bi si jih moral pogledati vsak tekač (in vsi, ki potrebujete dodatno motivacijo) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 5. 2019

Ste danes že naredili svoj trening? Pograbite pokovko in se pripravite na najboljšo motivacijo.

Seznam filmov, ki navdihnejo in napolnijo z novo energijo, je dolg. Zato jih je tukaj le nekaj – klasičnih in dokumentarnih – , ki si jih morate pogledati naslednjič, ko boste potrebovali dodatno motivacijo. Vse je mogoče, pa naj bo pot do cilja še tako težka.

Without Limits

Without Limits je biografski športni film v katerem spremljamo življenje slavnega tekača Steva Prefontaina – od dni, ko je delal z legendarnim trenerjem Billom Bowermanom, ki je kasneje ustanovi podjetje Nike, do nastopa na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

The Barkley Marathons: The Race That Eats Its Young

Leta ni nihče govoril o Barkley maratonih, eni najbolj brutalnih tekem, ki se jo lahko udeleži le nekaj najbolj pogumnih. V 25 letih pa je maraton uspelo preteči le desetim.

Running for Good

Dokumentarni film o maratonki Fioni Oakes. Zgodba sledi njenemu poskusu preteči enega najtežjih maratonov – Marathon Des Sables, 250 kilometrov skozi Saharo.

The Long Green Line

Zgodba o legendarnemu trenerju Joeju Newtonu in njegovih 221 študentih, ki se preizkusijo v kros teku. Vredno je videti, kako trenerjevo delo zaznamuje vsakega študenta posebej.

McFarland, USA

Film je posnet po resničnih dogodkih. Je zgodba o strogemu učitelju in trenerju Jimu Whitu, ki skupino latinskoameriških dijakov pripelje na veliko tekmovanje v krosu. Kot večina takih zgodb, je tudi tu jasno – pot je težka, a odločnost in delovna etika zmagata.

Gun Runners

Zgodba o dveh Kenijcih, ki sta se odločila, da bosta puški zamenjala za tekaške copate. Zgodba o poti od revščine do nacionalne slave v športu. Pa tudi to, kako težko je postati uspešen v deželi najuspešnejših tekačev.

Free to Run

Danes se lahko maratona udeleži vsak, ki ima par tekaških copatov in nekaj odločnosti. Nekoč je bil tek rezerviran le za elitne športnike – moške. Dokumentarni film, zgodbe nekaterih najuspešnejših tekačev, ki so pomagali oblikovati ta šport in zaradi katerih je danes dostopen vsem.

Race

Jesse Owens je eno največjih imen na olimpijskih tekaških stezah. Race je zgodba o Jesseju Owensu.

Cliffy

Od kmetovalca do športnega heroja. Zgodba se odvija v osemdesetih in spremlja nenavadno zgodba Cliffa Younga, ki se odloči preteči pot od Sydneyja do Melbourna.

100 Miles over to 40

Tek po gorovju Sierra Nevada. Tekmovalci imajo na voljo en dan. Nobenega ustavljanja. Nič spanja. Le par trail tekaških copatov in sposobnost ignorirati bolečine.

The Jeriho Mile

Peter Strauss si je za vlogo samotarskega zapornika in individualista, ki je »svobodo« našel v teku, prislužil nagrado emmy.

Chariots of Fire

Film temelji na resničnih dogodkih in predstavlja zgodbo dveh tekačev, odločnega juda in predanega kristjana, ki se pripravljata na olimpijske igre leta 1924.

Film je prejel štiri oskarje, enega je dobil glasbenik Vangelis za istoimensko skladbo, ki je še danes nepogrešljiva spremljava navdihujočih filmov.

Personal Best

Šport in prav tako športni filmi se pogosto osredotočajo na moški šport, zato je Personal Best tako sveža izjema. V središču so atletinje, ki se pripravljajo na izbirno tekmo za nastop na olimpijskih igrah 1980.

Running Brave

Amerika je obsedena z zgodbami o pepelkah, o ljudeh, ki na papirju skoraj nimajo možnosti za uspeh, na koncu pa jim uspe. Ena od takih je spisal Billy Mills, indijanski domorodec, ki je leta 1964 osvojil zlato olimpijsko medaljo na 10.000 metrov in šokiral svetovno javnost.

Forrest Gump

Kdo ne pozna izmišljene zgodbe o Forrestu Gumpu, njegovi bonbonieri in številnih srečanjih z ljudmi, ki so krojili ZDA v 60. in 70. letih? Režiser Robert Zemeckis je kot enega ključnih elementov v potovanju skozi življenje naslovnega junaka uporabil tek - vse od začetnega citat "Teci, Forrest, teci!" do njegovega večletnega teka po državi.

Run Lola Run

Ni tipičen tekaški film, je pa zagotovo eden zelo navdihujočih. O rdečelaski, ki v 'Martenskah' sprinta po mestu, da bi rešila svojega popolnoma neuporabnega fanta.

Saint Ralph

Sicer malo verjetna zgodba, a kljub poživljajoča. Govori o Ralphu Walkerju, 14-letnemu dečku, ki se vedno znova znajde v težavah. Ralph je prisiljen začeti teči za kazen, vendar, ko izve, da lahko njegovo mamo reši le čudež, se odloči, da bo zmagal na bostonskem maratonu.

Spirit of the Marathon

Spirit of the Marathon je dokumentarni film, ki spremlja šest tekačev, ki se pripravljajo na maraton v Chicagu. Vpogled v to, kako so v resnici videti priprave na maraton.

Desert Runners

Če ste pripravljeni na zgodbo o neznosnih bolečinah … Ne, ta dokumentarni film se kar mora znajti na vašem seznamu. Govori o skupini amaterskih tekačev, ki poskušajo končati ultramaratone 4 Desert – preteči morajo puščavo Atacama, Gobi, Saharo in Antarktiko.

Unbroken

Zgodba o športniku Louisu Zamperliniju, ki sta ga njegova trdoživa narava in vztrajnost na atletskih stezah pripeljali na berlinske olimpijske igre lega 1936. In ki je v času druge svetovne vojne v ujetništvu kljub fizičnim in psihičnim naporom ostal neuklonljiv.

Fifty: The Movie

50 vrhov v 50 dneh. Mal Law se odloči v 50 dneh preteči 50 vrhov po Novi Zelandiji, da bi zbral denar za Mental Health Foundation Of New Zealand.

Karl Meltzer: Made to Be Broken 

Ultramaratonec Karl Meltzer se odloči postaviti nov rekord in 3,523 kilometrov dolgo traso America's Appalachian Trail preteči v manj kot 46 dneh, 8 urah in 6 minutah.

Preverite še: