Motivacija za dni, ko vam na treningu ne gre najbolje: Zgodba o deklici, ki se ni hotela postarati

Motivacija za dni, ko vam na treningu ne gre najbolje: Zgodba o deklici, ki se ni hotela postarati (foto: profimedia) profimedia
19. 4. 2019

Na treningih vam zadnje čase ne gre najbolje, bliža se tekmovanje in niste več tako prepričani, da bi se ga sploh udeležili. Bi morali odnehati, ker določena športna aktivnost ni za vas? Nikakor, bi rekla Kazimira - gospa v 85. letu starosti, ki zase pravi, da se počuti zelo mladostno.  

Padec motivacije v športu ni nič nenavadnega in prav gotovo ste to občutili na lastni koži. Pomembno je, kako se boste na to odzvali: boste vztrajali, se pobrali in nadaljevali ali se predali, odnehali?

Prav v takšnih trenutkih se spomnite na Kazimiro - deklico, ki ni hotela in še vedno noče odrasti.

Pri svojih 84 letih je Kazimira še vedno polna veselja, radosti in predvsem mladosti. Drži se reka, da smo stari toliko, kolikor se počutimo, in to vsak dan potrjuje. Saj veste, o kom govorimo? Če ste se udeležili kakšnega maratona, ste jo zagotovo opazili: živahno gospo sivih las, ki na startu stoji v prvi vrsti, poskakuje in motivira sotekače. Vedno urejena in lepo naličena, tudi ko ima na sebi športna oblačila. To je Kazimira in njeno zgodbo je vredno spoznati.

Če bi opisali njen teden, bi izgledal nekako tako: dvakrat tedensko zjutraj trenira atletiko, “kar z mladimi dekleti na stadionu”, pove. Dvakrat tedensko se udeleži pilatesa, z možem Milošem pa prehodita neskončne razdalje. Ob vsem tem najde čas za trening teka, ki ga opravi sama. Koliko ur na teden namenimo športu sami? Ob tem se lahko zamislimo in Kazimiro vzamemo za dober zgled in opomnik, da je za izpuščanje treningov kriv le izgovor ali ovira v naši glavi. Kot pravi sama: “ Vsi imate možnost preteči maraton, samo če si tega želite.” Pa si želimo? Veliki športniki niso uspehov dosegli čez noč, ampak na treningih, kjer so trdo garali za uspeh. Sprejeli so številne težke odločitve in se odrekli prijetnim stvarem, da bi nekoč morda dosegli svoj cilj. Ko na tekmi v rokah držijo pokal, okrog vratu nosijo medaljo ali dosežejo nov osebni rekord, se vse poplača. Hkrati pa tako kot Kazimira že razmišljajo, kaj bi lahko izboljšali. Navdušena tekačica se maratonov po Sloveniji in tujini (nazadnje bi morala na Istrskega, pa ga je zaradi osebnih zadev morala izpustiti) ne udeležuje le zaradi zabave, ampak tudi, ker želi postati boljša. Vedno preveri čas in ga primerja s prejšnjim, potem pa premleva, kako bi lahko dosegla boljši rezultat.

Nasmejana gospa je odličen primer tega, kako pozitivno šport vpliva na zdravje. Nima težav z zdravjem, počuti se mladostno, ko spregovori, pa njen živahen glas pritegne vsak pogled. Tudi v najbolj trmaste misli zasadi kanček upanja in zmagovalne miselnosti: “zmoreš!”. Je tudi dokaz, da leta niso ovira, le športne aktivnosti moramo prilagoditi. Sama je teči začela pri približno 46 letih in kmalu zatem obiskala tudi prvi maraton. Potem so se maratoni vrstili eden za drugim in ne more izbrati enega, ki bi ji bil najbolj pri srcu. “Če pa so vsi tako posebni,” razloži. V svojih časih je bila prav dobra tekačica, ki je tekmovala tako na celih maraton kot na krajših razdaljah. Sedaj se udeležuje tekov na 21 km ali manj, “ker bi me drugače morali predolgo čakati” in nikakor zato, ker ne bi zmogla. Nekoč je tekla 24 ur in skupno pretekla 160 km in 350 m, kar priča o tem, da je dosegla tudi lepe osebne dosežke in jih dodala tistim iz tekmovanj, ki jih hrani kar v vrtni lopi, kjer je zanje komaj dovolj prostora.

Kaj nas ima torej mladenka naučiti o športu? Predvsem tega, da ne smemo nikdar odnehati in da si omejitve postavljamo sami. Če bi Kazimira ravnala tako, bi verjetno tek opustila že pred leti, sedaj pa načrtuje priprave na naslednji maraton. In čeprav v cilj pogosto priteče zadnja, je presrečna, da ji je uspelo. S svojim optimizmom naleze tudi ostale udeležence, pripoveduje tekačica, ki se je udeležila maratona v Radencih: “Prepričana sem že bila, da ne bom zmogla čisto do cilja. Potem ste mimo pritekli vi (Kazimira) in mi rekli, da bo šlo. In tudi je.”

Za konec še njene besede o tem, kaj si o njej verjetno mislijo drugi in zakaj jih Kazimira tako motivira: “Če ona lahko teče, zmorem tudi jaz.” Bo držalo?

Več o Kazimiri in njeni navdihujoči zgodbi si lahko preberete v knjigi z naslovom Kazimira pisateljice Jasmine Kozina Praprotnik.

A. H.