Tek vas lahko nauči 6 pomembnih življenjskih lekcij

Tek vas lahko nauči 6 pomembnih življenjskih lekcij (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2022

Morda tek res ni eden najbolj zabavnih in igrivih športov, a redni tekaški treningi nas lahko naučijo kar nekaj lekcij, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.

1. Zaupanje vase

Drugi ljudje nas hitro postavijo v neke okvirje, pa tudi sami si za bolj udobno življenje v glavi postavimo meje, kaj vse zmoremo.

A prav tek in vztrajnost nam hitro pokažeta, da zmoremo več, če se za nekaj potrudimo in ne obstanemo.

Vsak tekač ve, da če je pretekel en maraton, ni rečeno, da bo tudi drugega. Ves čas je treba trenirati in napredovati in prav nič ne bo prišlo samo od sebe.

Zelo pomembno je, da zaupamo v svoje zmogljivosti in v svojo voljo.

2. Najti udobnost v neudobnosti

Dejstvo je, da uspeh nikoli ne bo prišel sam od sebe in iz udobja. Na primer, če želiš teči hitro, moraš pač teči hitro in lahko zraven trpiš in te vse boli, a moraš zdržati. A z dobrim treningom in neudobjem pridejo boljši rezultati in napredek.

Podobno je v življenju – včasih moramo stisniti zobe, da nam bo čez nekaj časa lepše in lažje.

3. Soočanje s porazom

Včasih vam kljub vsemu trudu in odrekanju ne bo uspelo. Kaj se zgodi, ko se vam podrejo vsi načrti? Ko ne morete popraviti svojega časa, ali ste poškodovani, ali enostavno ne morete do cilja.

Najbolje je, da se včasih pač soočite z dejstvom, da vam nekaj ni usojeno, si odpočijete, počakate, nato pa se ponovno spravite na delo. Seveda še prej poskušajte dognati, kje se vam je zataknilo in zakaj vam ni uspelo.

Enostavno se moramo pač sprijazniti, da se vsem ljudem na svetu dogajajo dobre in slabe stvari.

4. Povezovanje z drugimi

Tek je sicer zelo individualen šport, a nikar ne podcenjujte vrednosti samozavesti, ki jo dobimo z rednimi treningi, boljšo formo, lepšim telesom, bolj vedrim razpoloženjem in predvsem večjo samopodobo.

Veliko prijateljev lahko dobite tudi na gozdnih in mestnih poteh, tekaških tekmovanjih in seveda na različnih tekaških skupinah. Na tekmah bo prav prišel prav vsak navijač in znanec.

Naj vam povemo afriški pregovor: "Če želiš iti hitro, pojdi sam, če želiš priti daleč, pojdi v družbi."

5. Ne poslušajte kritik

V življenju je pač tako, da boste vedno slišali kritike ne glede na to, kako se boste potrudili.

So ljudje, ki vas ne bodo pohvalili, da ste pretekli maraton, ampak vas bodo takoj vprašali, kakšen čas ste dosegli, nato pa vam znajo postreči tudi s kakšno kritiko. Povejte pač čas in si mislite svoje, saj le vi veste, koliko truda in treninga ste morali vložiti, da ste pretekli maraton.

6. Kako sprejeti sebe in svoje šibke točke

Nihče se sam od sebe ne odloči, da bo imel šibke točke. Naučiti se moramo pač živeti s svojimi šibkostmi in slabostmi ter poskušati biti najboljša verzija sebe.

Naj bo vaš izziv, kako šibke strani obrniti sebi v prid. In ko boste premagali določene ovire, boste znali veliko bolje živeti in delati pod pritiskom.

Preberite še: