15 nasvetov za tekače

15 nasvetov za tekače (foto: Profimedia) Profimedia
13. 5. 2019

Pa začnimo. Tek je primarno gibanje, kar NE pomeni...

1. ... da zna vsak teči! Zato je priporočljivo osvežiti znanje v šoli teka.

2. Trening je stres in stres povzroči v telesu adaptacijo. Če pa se stres prepogosto ponavlja, telo tako visokega stresa ne more adaptirati, kar pokaže s poškodbami in utrujenostjo.

3. Optimalna tehnika teka vpliva na optimalno porabo energije to pa v hitrejšega in boljšega tekača.

4. Prava športna obutev je ključ dobrega počutja vaših nog pri teku. Ko kupujete novo tekaško obutev, se zanašajte predvsem na vaš občutek, saj tudi pri obutvi velja '100 ljudi 100 čudi'.

Preverite: Najboljši tekaški copati leta 2019

5. Trenirajte raznoliko, vsak dan ista dolžina in isti tempo ne bosta prinesla zadovoljstva. Vključite stopnjevanja, intervalne treninge, tek v klanec ... Tako boste postali dober in hiter tekač.

6. Naloga rok pri teku ni mahanje, bobnanje ali komočenje. Roke so pokrčene med nadlahtjo in podlahtjo v kotu 90°in se gibajo naprej in nazaj v ramenu. Prsti so rahlo pokrčeni in zgornji del telesa je sproščen.

7. Zakaj je pomembno imeti dobro tehniko? Zato, da boste zdravi premagovali razdalje, da bo vaša tekaška kariera dolga, polna sreče in zadovoljstva, predvsem pa brez poškodb.

8. Oblačila za tek naj bodo parapropustna, da odvajajo znoj od telesa. Zračna, da odvajajo vroč zrak od telesa in ga na ta način hladijo. Tehnična tekaška oblačila so natančno oblikovana za tekače.

9. Pri nakupu tekaških copat NIKAKOR ne velja pravilo, da mora biti tekaški copat za dve številki večji. Sodoben tekaški copat je oblikovan tako, da se prilega stopalu in mu z različnimi tehnologijami omogoča dihati. Drugače je, če tečete na zelo dolge razdalje. Ampak ker zelo malo tekačev teče 42 kilometrov ali več (zatekanje nog) to pravilo torej za večno populacije NE velja.

Preverite: Kako izbrati ustrezno tekaško obutev glede na pretečeno razdaljo in pogostost teka 

10. Vaš tek naj bo sproščujoč, poskušajte teči lahkotno, ekonomično, frekvenca koraka naj bo okoli 180 korakov v minuti, korak pa krajši. S tem boste razbremenili svoje sklepe in boljše izkoriščali elastičnost mišic.

11. Teči in samo teči. Raziskave kažejo, da so tekači, ki so trenirali z lastno težo ali s pripomočki, manj izpostavljeni poškodbam in veliko boljše izkoriščajo moč nog, kot tekači, ki so tak treningi izpustili.

12. Postavitev stopal pri teku je del dobre tehnike, drugi del je pozicija telesa in zavedanje tekaškega odriva, saj so mišice nog zadnje lože in gluteusa ključne za maksimalno propulzijo telesa pri teku.

13. Ko se odločite za trening, poskrbite, da boste vsaj 2,5 ure pred tekom nekaj pojedli. Zaužitje hrane neposredno pred tekom ni priporočljivo. Prebavila potrebujejo dobro prekrvavitev, ko pa začnete teči, telo kri pošilja v srce, pljuča in mišice. Zaradi tega občutite tiščanje in slabost, saj za prebavo ostane le še 5 % krvi.  

14. Če čelite imeti močnejše noge in teči hitreje, kombinirajte tek v klanec in intervalni tek, kar spodbudi živčevje.

15. Gorski tek je posebna izkušnja, zato si priskrbite dobro opremo, ki vam bo nudila maksimalno stabilizacijo sklepov in preprečevala zdrse stopala. Obvezno imejte s seboj telefon saj vam nudi varnost, če se na brezpotjih kaj zgodi.

Marko Mrak, vrhunski osebni in kondicijski trener