Kaj pomeni, če imate po teku neprijeten občutek v trebuhu?

Kaj pomeni, če imate po teku neprijeten občutek v trebuhu? (foto: profimedia) profimedia
20. 3. 2019

Če se večkrat soočite z bolečinami ali neprijetnim občutkom v trebuhu ravno po treningu teka, bi morali vedeti naslednje.

Bolečina in neprijeten občutek v trebuhu sta najverjetneje pokazatelja, da nekaj počnete narobe. Če se je to zgodilo le nekajkrat, vam ni potrebno skrbeti. Ko pa se težave ponavljajo iz teka v tek, jim namenite več pozornosti. Morda ste naredili katero od teh napak:

Uživate preveč sladkih stvari

Sladkosnednost je verjetno rešitev vaših težav s prebavo, še posebej, če se sladkarijam ne morete nikakor upreti in jih jeste tudi tik pred treningom. Telo hitro vsrka sladkor, ki pa potuje skozi prebavni sistem, zato tudi izkusite težave.

Razliko bi morali opaziti že ob zmanjšanju sladkarij, ki jih nadomestite z bolj zdravimi ogljikovimi hidrati. Lahko naredite tudi preizkus, kako se telo odzove na določeno hrano, da vas med tekom kaj ne preseneti. Bodite pozorni na energijske čokoladice in napitke, ki lahko pomagajo uravnati raven elektrolitov in drugih snovi, ki jih izgubite med vadbo, vendar so običajno polne sladkorja. Zato takšne prigrizke raje pripravite sami doma.

Dehidrirani ste

Naporna vadba in dehidracija sta najbolj pogosta razloga za prebavne težave. Če med vadbo izgubite več kot 2 odstotka telesne teže, ima to lahko zelo škodljive posledice na telo. Kaj se zgodi?

  • Hranljive snovi potujejo počasneje, pa tudi kisik, ki ga celice potrebujejo.

  • Opazite lahko nihanje telesne temperature.

  • Izkusite mišične krče in slabše miselne sposobnosti.

Vse to vodi v težave s prebavo. Zato je pomembno, da se hidrirate pred, med in po vadbi ter po potrebi zaužijete tudi elektrolite (ob visoko intenzivni vadbi). Pomanjkanje elektrolitov in soli boste opazili v obliki vrtoglavice ali slabosti.

Prehrana ne podpira teka

Pri vsaki vrsti vadbi je pomembno, da se pravilno prehranjujete. V nasprotnem primeru boste opazili slabše rezultate in težave s telesom. Kaj delate narobe pri teku?

Morda pred tekom jeste preveč hrane, bogate z vlakninami in zdravimi maščobami. Oboje so sicer nujno potrebne, a naj jih v prigrizku pred tekom ne bo, oziroma naj bodo v majhnih količinah. Po veliki količini vlaknin boste občutili krče, maščobe pa potrebujejo dlje časa, da razpadejo, zato lahko izkusite napihnjenost in neprijeten občutek v trebuhu.

Pred tekom si privoščite živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov, večji obrok pa pojejte že 2 ali 3 ure pred treningom.

Preveč kofeina

Nekateri tekači so prepričani, da jim skodelica kave pomaga pri doseganju dobrih rezultatov, vendar si s tem lahko tudi zelo škodujete. Prevelika vsebnost kofeina v telesu lahko razdraži želodec in vam da občutek vrtoglavice ali slabosti. Simptomi se bodo pojavili hitro po zaužitju, saj telo kavo hitro absorbira.

Pri nekaterih lahko kofein povzroči celo napetost in nemir, kar vam ne naredi usluge še posebej pred športnim dogodkom, ko ste že tako ali tako polni adrenalina.