Kaj pomeni, če je podplat na enem športnem copatu precej bolj obrabljen kot na drugem

Kaj pomeni, če je podplat na enem športnem copatu precej bolj obrabljen kot na drugem (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2018

Opažate, da je podplat na enem športnem copatu precej bolj obrabljen kot na drugem? Preverite, kaj lahko pomeni.

Prekomerna obraba na enem izmed podplatov je lahko posledica:

  • neskladne dolžine nog,
  • teka na neenakomerni površini (strokovnjaki zato priporočajo, da jo občasno zamenjajte za bolj ravno oziroma med tekom občasno preidite na drugo stran ceste),
  • prekomernega zasuka kolka oziroma je ena izmed nog bolj ukrivljena kot druga.

Po izkušnjah Amola Saxena, pediatra na oddelku za športno medicino na kliniki v Kaliforniji, najpogostejši razlog tiči v tem, da je ena noga daljša od druge.

Če je ena noga več kot pol centimetra daljša od druge, bo treba drugo ponavadi malce dvigniti, da se bosta izravnali, pravi Saxena. Če je razlika manjša, pa stanje običajno izboljšata fizioterapija in vaje za krepitev.

Vedno seveda ne gre za razliko v dolžini nog, ampak se telo tako obnaša. Temu pravimo »funkcionalno kratka noga«, njen vzrok pa po vsej verjetnosti tiči v težavah s hrbtenico.

»Če imate ukleščen živec v hrbtenici, bodo mišice, ki jih ti živci oskrbujejo, oslabljene, zato bo noga morda mlahava, padala bo in udarjala ob okolico oziroma bo njeno gibanje neenakomerno,« pravi Saxena. V tem primeru se boste morali odpraviti do strokovanjaka za hrbtenico, ki se bo lotil težave. Pogosto pomaga tudi fizioterapija.

Še eden izmed možnih vzrokov je disfunkcija ledvenega predela hrbtenice, kar pomeni zasuk v kolku ali medenici (naprej/nazaj oziroma v eno ali drugo stran). Fizioterapevt ali kiropraktik vam lahko priporoči vaje, s katerimi boste kolk ali medenico spet obrnili v pravo smer.

Če opažate večjo obrabo na enem izmed podplatov, a nimate očitnih težav, bi bilo dobro vseeno raziskati, za kaj gre.

Preberite še: Kaj pomeni, če po teku na mečih opažate blatne madeže

In preverite vajo, ki bi jo morali izvajati vsak dan (video) 

Kiropraktik svetuje: 5 stvari, ki jih raje ne počnite več