Pomembna stvar, ki jo morajo tekačice vedeti o svojem mehurju

Pomembna stvar, ki jo morajo tekačice vedeti o svojem mehurju (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2019 Promocijsko sporočilo

Zgodi se lahko vsaki - mladi, starejši, dobro pripravljeni, začetnici ...

Obožujem tek po gozdnih poteh in travniških stezah. Nisem profesionalka, le rekreativna tekačica, a si vseeno ne predstavljam, da ne bi mogla več teči. Ker se med tekom počutim svobodno, ker se sprostim in na tekaških stezah izpraznim glavo.

Podobno mi je govorila prijateljica. Dokler se ni srečala z zelo neprijetno izkušnjo – med tekom ji je ušlo.

Se vam je že kdaj zgodilo?

Ko sem temo odprla še v družbi drugih prijateljic, sem namreč ugotovila, da sploh ni osamljen primer.

A kar je najpomembnejše - ugotovila sem, kako pomembno je o tem spregovoriti. Brez sramu. Inkontinenco je treba obravnavati enako kot katerikoli drug pogovor o osebnem zdravju. Težave pri nadzoru mehurja so pogoste, pogosto pa je na voljo tudi zdravljenje.

Opazila pa sem še nekaj - zaradi tega se niso odpovedale rekreaciji.

Zakaj lahko pride med tekom do uhajanja urina?

Pri urinski inkontinenci gre za nekontrolirano uhajanje urina. To se lahko zgodi iz več razlogov oz. obstajajo različne vrste: stresna, urgentna, funkcionalna, pretočna in inkontinenca zaradi nevroloških motenj ...

Stresna urinska inkontinenca je najbolj pogosta vrsta urinske inkontinence pri ženskah.

Pri tej vrsti urinske inkontinence gre za uhajanje urina pod velikim fizičnim pritiskom, ki ga lahko povzročijo denimo fizična aktivnost, kihanje ali smejanje. Običajno je povezana z oslabljenimi mišicami medeničnega dna.

Tek lahko pri tistih, ki se spopadaj z oslabljenimi mišicami medeničnega dna, okrepi simptome. To najpogosteje vključuje ženske, ki so rodile vaginalno ter se bližajo oziroma so že v menopavzi.

Med nosečnostjo in med porodom, pa tudi v perimenopavzi in menopavzi, hormonske spremembe povzročijo, da mišice medeničnega dna, ki podpirajo maternico in druge notranje organe, popustijo.

Kadar se maternica spusti (ali zdrsne), lahko pritiska na mehur in na sečnico, kar povzroči uhajanje urina. Med vadbo, ko povečujete intraabdominalni pritisk ter med poskoki, pa maternica še bolj pritiska na mehur in sečnico.

Preberite še Margaretino zgodbo

Kaj lahko naredite?

1.

O težavi spregovorite. Ugotovili boste, da niste sami, lažje vam bo in zelo verjetno boste komu pomagali. Kar 70 odstotkov žensk namreč nikoli ne spregovori, z oslabljenim mehurjem pa živi več kot 400 milijonov ljudi po vsem svetu!

2.

Če vam bo inkontinenca pokvarila ljubezen do teka (ali druge rekreacije), se posvetujte tudi s fizioterapevtom, ki se ukvarja s krepitvijo in rehabilitacijo mišic medeničnega dna. Vaje nato sami izvajate doma, vključite jih v dnevno rutino.

3.

Tekaško izkušnjo vam bodo močno olajšali tudi izdelki za nego in zaščito - vložki, posebne hlačke in drugi izdelki za nego.

4.

Preden se odpravite na tek pojdite na stranišče, ne zadržujte urina in si vedno vzemite čas za odhod na stranišče, če začutite potrebo. Pred uhajanjem urina pa se zaščitite z vložkom.

Ste vedeli, da običajni higienski vložki niso primerni?

Menstrualni tok je bolj gost in priteče počasi, urin pa je bolj tekoč in priteče v večjih količinah, zato je potrebna hitrejša vpojnost.

Izdelke, zasnovane posebej za spopadanje z edinstvenimi lastnostmi urina, boste našli v družini izdelkov TENA Lady.

Z neverjetno hitrostjo vpijajo uhajanja, odvajajo vlago stran od telesa in zadržijo neprijetne vonjave znotraj izdelka.

Kako najti pravo zaščito?

Pred nakupom lahko izdelke brezplačno poskusite - obiščite www.tena.si

Na TEJ POVEZAVI pa boste našli nekaj uporabnih namigov, kako se lotiti občutljive teme.