Izberite različne terene!

4. 5. 2011

Življensko okolje ponuja različne možnosti za treniranje. Predstavila vam bom različne možnosti za treniranje kjerkoli ste. Presenečeni boste nad tereni, ki vam jih narava ponuja za kakovosten trening. Če živite v mestu ali na podeželju, vedno vam je na voljo pestrost terenov. Zakaj bi tekli vedno na isti progi? Razbijte monotonost in se ozrite okoli sebe.

Živim v mestu, a z malo iznajdljivosti sem našla različne poti, kjer tečem. Včasih tečem po travniku, drugič izberem klance, izkoristim bližnji park ali gozdiček. Vse to le nekaj minut od mestnega vrveža.

Tek po gozdu

V gozdu lahko opravite večino treninga. Dobro utrjena podlaga, še zlasti kadar jo pokriva tanka plast smrekovih iglic, ponuja možnost tako za dolge aerobne teke, fartlek, ponavljane teke, teke v klanec in celo trening hitrosti. Podajte se na daljši sprehod in preglejte možnosti, ki vam jih ponuja teren.
Treniranje v gozdu je lahko tudi terapevtske narave, zaradi izjemne tišine, kjer ne slišite nič drugega kot oglašanje ptic, žuborenje potoka, lasten korak in lastno dihanje. Tako se lahko možgani zares spočijejo od vsakodnevnega stresa.

Tek ob obali

Tek ob obali ponuja mehko naravno podlago brez tresljajev, ki bi jih sicer čutili na trših umetnih površinah. Po trdem pesku lahko kakovostno trenirate hitrost. Podobno kot v gozdu ob morju šumenje vode človeka sprošča. Čist in svež zrak je zelo primeren za tiste, ki imate težave z dihali. Tekli boste veliko lažje kot na primer v mestu. Občasen tek po mehkem pesku ali mivki krepi stopala in je dobrodošla sprememba. Če tečete bosi, si okrepite stopalne mišice in mišice goleni. Gležnji in stopala postanejo močnejši.

Izkoristite torej dopust za dober trening. Osebno mi je tek ob morju vedno nekaj posebnega. Kadar tečem ob morju, se mi zdi, da kljub večji hitrosti teka čutim veliko manjšo utrujenost mišic. Vdihavanje svežega zraka, prežetega z jodom in vonjem borovcev pa mi nudi velik užitek.

Travnata površina

Ravne travnate površine so vsekakor najboljše, ker izločajo stres, ki ga nogam povzroča pogost tek po asfaltiranih cestah ali atletski stezi. Odmerite si razdaljo in tako nadomestite trening, ki bi ga drugače naredili na atletski stezi. Pozorni pa bodite na luknje, ki se skrivajo v travi, in na drevesne korenine, ob katere se lahko spotaknete.

V poletnih mesecih čim več tecite po naravnih površinah in se tako ognite močnim tresljajem, ki škodijo mišicam in zlasti sklepom. Če veliko tečete po atletski stezi, tecite hitre teke le tam, regeneracijske in daljše aerobne teke naredite na mehkejši podlagi kot je trava in gozd.

Tek navkreber

Tek navkreber na prostem je lahko tudi nevaren! Čeprav je tek po travnatem klancu manj grob kot tek po cesti, morate biti pozorni, če je prej deževalo, saj je lahko trava mokra in spolzka, kar lahko privede do poškodbe zaradi zdrsa ali zakrčenosti stopal.

Asfalt in beton

Ravna in razmeroma mehka travnata podlaga je najprimernejša za navajanje mišic in sklepov nog na tek. Če ste začetnik, se raje izogibajte teku po trdi podlagi (beton, asfalt) oziroma naredite le manjši del tekaške vadbe, saj se pritiski na sklepe močno povečajo, s tem pa tudi obremenjenost mišic. Prav tako pa so po trših površinah velikega pomena ustrezni tekaški copati, ki zmanjšajo možnost nastanka tekaških poškodb zaradi boljšega blaženja, zmanjšanja pogoste prekomerne pronacije in podpore vzdolžnemu stopalnemu loku.

Namig: Razbijte monotonost! Če tečete po krožni poti, kdaj pa kdaj naredite spremembo in isto pot naredite v nasprotni smeri. Presenečeni boste, kako drugačna je lahko. Iščite vedno nove poti, da tek ohranite zanimiv.

Jasna Zagrajšek

Značke: dmTek