Tek v vročini – opozorila za DM-tekačice poleti

25. 5. 2011

Ozaveščeni tekači med vami najverjetneje poznate in vestno upoštevate vsaj dve priporočili izmed vseh, ki jih nameravam našteti v tem članku. Prvo tako priporočilo bi bila vadba dopoldne ali zvečer, da se izognemo najvišjim dnevnim temperaturam, drugo pa je nedvomno voda oziroma prilagojen (višji) vnos tekočine čez dan.

Sliši se dokaj preprosto, zaradi česar nekaterim tekačem uspeva preteči vroče poletne dni brez večjih težav. Pogosto pa se zalomi začetnikom, neizkušenim tekačem, ki se za tek poleti odločijo v želji po boljši kondiciji, počutju in seveda – hujšanju. Pa si poglejmo nekaj napak oziroma zanemarjenih dejavnikov, z upoštevanjem katerih si lahko športne podvige poleti vsaj olajšate, če jih že ne vzljubite.

Prilagoditev na vročino naj bo postopna

Tek v vročini ni težak le z vidika lastne motivacije, temveč tudi z vidika vseh adaptacijskih in uravnalnih procesov, ki jim je vaše telo podvrženo. V povprečju potrebujemo od 10 do 14 dni, da se telo uspešno prilagodi na višjo 'delovno' temperaturo. V tem času bosta opazni spremembi v izločenem potu (višja količina natrija) in frekvenci utripa srca, ki bo višja.

V začetku zmanjšajmo intenzivnost

Sposobnost ohlajanja organizma igra ključno vlogo pri uspešnosti teka na dolgi rok. Na tem mestu izpostavljam intenzivnost teka kot pomemben dejavnik pri akumulaciji vročine in nenadzorovanem porastu telesne temperature. Nižja intenzivnost in trajanje teka v začetku, ko se telo še privaja na vremenske spremembe, pozneje privedeta do boljšega počutja med tekom in posledično boljših rezultatov.

Upoštevajte kumulativni efekt teka in vročine

Pasje vroči poletni dnevi morda ne bodo pravi čas za postavljanje novih tekaških mejnikov ali osebnih rekordov. Še posebej, če ste tekač 'povratnik' in je minilo kar nekaj časa, odkar ste nazadnje obuli tekaške copate. Zavzeto ukvarjanje s športom zahteva (s)poznavanje lastnega telesa in učenje delovanja v skladu z njim. To pomeni aktivno prilagajanje in spreminjanje vadbenega programa glede na počutje, vremenske in druge razmere ter preostale stresorje čez dan.
Ne nosite oblačil, ki ne omogočajo učinkovitega potenja!
Za tek oblecite lahke sintetične izdelke, ki 'dihajo' in izločajo vlago na zunanjo stran majice, kjer hitro izhlapi. Rezultat je ohranjanje hladu v vročem in toplote v hladnem vremenu.

Pazite na opekline

Sončne opekline so boleče in povzročajo nelagodje med tekom, motijo pa tudi normalno potenje. Izognete se jim lahko tako, da ne tečete v času najvišjih dnevnih temperatur, da uporabite kremo z zaščitnim faktorjem in nosite primerna zaščitna oblačila.

Mario Sambolec, www.feel-good.si

Značke: dmTek