25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Testiranje hidracije tekačev na Ljubljanskem maratonu

Testiranje hidracije tekačev na Ljubljanskem maratonu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 10. 2013

V nedeljo, 27. 10. 2013, s pričetkom ob 9.30 vas vabimo v središče Ljubljane na strokovno stojnico @life (pri garderobnem šotoru na startu in pri ciljni okrepčevalnici na cilju Ljubljanskega maratona), kjer boste lahko izvedeli vse o pravilni hidraciji med maratonom.

Raziskave namreč kažejo, da je poleg dehidracije problem tudi pretirano pitje tekočin med dolgotrajnim naporom.

Splošno znano je, da je potrebno za ohranjanje zadostne količine tekočin v telesu izznojeno vodo nadomeščati. Med gibanjem je torej potrebno piti, še posebno v primeru večjih naporov, kot je maraton. Vendar, če je pitje med gibanjem pretirano (prehidriranost), lahko tudi to pripelje do novih resnih zapletov.

Univerzalnega nasveta, koliko popiti, sicer ni mogoče dati, je pa spremljanje telesne teže pred in po teku način, kako ugotoviti, koliko tekočine potrebujemo.

Na stojnici bo tako potekalo merjenje telesne teže pred in po maratonu ter svetovanje kako doseči optimalno hidracijo. Normalno bi morali namreč priteči na cilj maratona za 1-2% lažji.

Kot sogovornik vam bo na voljo prof. dr. Vojko Strojnik, član strokovne ekipe @life, profesor športne vzgoje in vodja laboratorija za kineziologijo na Fakulteti za šport, Univerze v Ljubljani, s sodelavci.

Značke: @life maraton

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri