TOP 5 tekaških nasvetov Erike, Sebastjana in Luke

TOP 5 tekaških nasvetov Erike, Sebastjana in Luke (foto: Nissan) Nissan
28. 10. 2016

Zadnji sončni jesenski žarki so kot nalašč za aktivnosti v naravi. Izkoristite jih, odpravite se v naravo in opravite še zadnje tekaške kilometre pred zimo. Erika, Sebastjan in Luka, člani projekta #ExpressYourSelfInMotion, so za vas pripravili TOP 5 tekaških nasvetov, s katerimi boste tekli kot profesionalci.

  • Začnemo počasi: sklepe in mišice moramo navaditi na novo gibanje; treniramo postopno in skozi čas gradimo na svoji tekaški pripravljenosti.
  • Poslušamo svoje telo, spočijte se, ko čutite, da to potrebujete!
  • Za lahkotnost koraka in varen tek se je pomembno dobro ogreti in dobro raztegniti.
  • Nikakor ne smemo pozabiti na vaje za moč in stabilizacijo trupa.
  • Postavimo si realne cilje glede doseženega časa v skladu z našim treningom in trenutnimi sposobnostmi.

Tek naj nam bo v veselje. Naši tereni so vedno tesno povezani z naravo, narava je krasna in teku doda čarobnost. Predvsem pa tecite tam, kjer se vi počutite lepo. Prepričano smo, da vas bo narava v Tivoliju, na Bledu, na Vremščici vedno znova očarala.

#ExpressYourSelfInMotion

Če pa ste se odločili izzvati samega sebe in se boste udeležili tekaških tekmovanj, pa ima TROJKA tudi nasvete za uspešno sodelovanje na tekmovanjih:

  • Tekmovalni dan začnemo z lahkim zajtrkom - nekaj na kar ste že navajeni, kar je že preizkušeno in ne dela težav, brez eksperimentiranja na dan tekme. Super izbira je polnozrnat kruh z marmelado ali ovseni kosmiči z banano.
  • Na kraj prireditve se odpravimo dovolj zgodaj, tako imamo dovolj časa v primeru kakšnih zapletov (prevzem štartnih številk, wc ...).
  • Pred štartom se primerno ogrevamo vsaj 20min: 10min počasnega teka, aktivne raztezne vaje, tekaške vaje in pospeševanja.
  • Na dan tekme ne eksperimentiramo: vse naj bo prej preizkušeno na treningih: hrana, pijača, oprema, ogrevanje, tempo teka.
  • Tek začnemo nekoliko previdno in malo počasneje od načrtovanega tempa, tako najbolje razporedimo moči in proti koncu lahko stopnjujemo. Na ta način lažje ohranimo visok nivo motivacije in samozavesti ko v drugi polovici lahko pospešimo.

#ExpressYourSelfInMotion

Erika Šušelj, Sebastjan Šuštar in Luka Banič so ambasadorji Nissanovega projekta #ExpressYourSelfInMotion, s katerim predstavljajo nasvete, kako aktivno preživljati prosti čas. Nissan je v projekt vključil svoj avtomobil Juke, ki je zabaven, drugačen - tako kot ambasadorji.

Značke: tek