Vaja za sprostitev zadnje mišične verige

11. 3. 2014

Vaja je primerna za vse, ki imate bolečine v vratu in križu, bolečine in krče v mečih, ahilovi tetivi in stopalu ter slabšo gibljivost pri upogibu trupa naprej (predklonu).

Zadnja mišična veriga se začne nad očesnimi arkadami, v dveh linijah poteka preko lobanje, vzdolžno po hrbtenici ter se nadaljuje v noge. Zaključi se na stopalu. Sprostitev te verige zagotavlja telesu večjo spoščenost in gibljivost, posledično pa manj bolečin.

Potek vaje

Potrebujete navadno teniško žogico, na katero boste stopili.

1. Sproščeno naredite predklon (če imate bolečino v križu, se priklonite do bolečine) kolikor gre, ne silite, ter ocenite, do kam ste prišli.

2. Točka, na katero postavite žogico oz. stopite, je tik pred petnico, na sredini stopala.

3.Pritisk na točko oz. težo telesa na to točko dozirate do bolečine, vzravnano stojite na žogici, najprej na eni nogi 30–60 s, nato na drugi nogi (30–60 s).

4. Ponovite predklon in opazujte spremembe.

Če ste vajo pravilno izvedli, boste opazili večjo gibljivost pri predklonu.

Vajo lahko izvajate pred športno aktivnostjo za večjo mišično aktivacijo ali pa po njej za sprostitev. V primeru mišičnih napetosti ali bolečin jo izvajajte večkrat na dan.

Več si lahko preberete v članku Slaba drža = slaba tehnika = poškodbe in ogledate video Vaja za samopomoč.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri