Nori maratonski vikend: po 16 letih padel še svetovni rekord v ženskem maratonu

Nori maratonski vikend: po 16 letih padel še svetovni rekord v ženskem maratonu (foto: Instagram) Instagram
13. 10. 2019

Le dan potem, ko je kenijski atlet Eliud Kipchoge na Dunaju kot prvi Zemljan maraton pretekel v manj kot dveh urah, je v Chicagu padel še svetovni rekord med ženskami.

Njegova rojakinja Brigid Kosgei je maraton po ulicah vetrovnega mesta pretekla v času dveh ur, štirinajstih minutah in štirih sekundah.
Petindvajsetletna Kenijka je s tem za več kot minuto izboljšala prejšnjo rekordno znamko Angležinje Paula Radcliffe iz Londona 2003 (2:15,25).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WORLD RECORD: Brigid Kosgei sets the new world record in the marathon at the 2019 @BankofAmerica #ChicagoMarathon!

A post shared by Chicago Marathon (@chimarathon) on

Kosgeijeva, ki je s pomočjo dveh moških narekovalcev ritma zmagala drugič zapored v Chicagu, je tekmice prehitela za več kot pet minut. Drugouvrščena Etiopijka Ababel Yeshaneh je v cilj prišla s časom 2:20:51.

Brigid Kosgei je letos zmagala že v Londonu, hkrati pa je tudi lastnica najhitrejšega časa na polmaratonu - 1:04:28.

Pri moških je zmagal Kenijec Lawrence Cherono (2:05:45), drugi je bil Dejene Debela iz Etiopije (2:05:46), tretji pa Egipčan Asefa Mengstu (2:05:48). Lanski zmagovalec Mo Farah iz Velike Britanije je zasedel šele osmo mesto (2:09:58).

Vir. STA

PREBERITE ŠE: Prvi Zemljan, ki je pretekel maraton pod dvema urama. ali Kako je Roglič tudi na Barcolano prinesel zmagovalno energijo.