Izbira tekaške obutve glede na težo tekača

Izbira tekaške obutve glede na težo tekača (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 10. 2014

Izbira ustrezne tekaške obutve je eden pomembnejših korakov pred samim začetkom tekaškega treninga. Le tako namreč poskrbimo za varen tek. Kakšne pa so razlike med žensko in moško tekaško obutvijo in kako pomembna je izbira obutve glede na težo tekača?

Ženska in moška tekaška obutev

Pri ženskih tekaških copatah je petni del navadno ožji kot pri moških modelih, podplat je manj tog in blaženje prilagojeno manjši telesni teži tekačic.

Širina športne obutve je pomembna, saj omogoča pravilno prilagajanje obutve stopalu, kar poveča varnost teka in zmanjšuje nevarnost nastanka žuljev.

Tudi teža je pomembna

Večja je telesna teža, večja je namreč obremenitve na stopalo in s tem priporočeno večje blaženje obutve.

Pogosto so modeli s povečanim blaženjem in močno stabilnostjo povezani tudi z rahlo povečano težo obutve, modeli pa se razlikujejo še glede na tekaški teren, saj so obremenitve na stopalo na atletskem stadionu močno razlikuje od obremenitev na brezpotju.

Če se odločate med težjim in lažjim modelom, vam priporočamo, da izberete težjega, saj bo po vsej verjetnosti imel boljše blazinjenje in stabilnost, omogoča tudi večje uravnavanje pronacije ali supinacije ter boljšo kontrolo gibanja.

Nasvet

Pri iskanju nove športne obutve za tek priporočamo, da tekaške copate pri preizkušnji obujete in nekaj časa hodite v njih, saj je zaradi boljšega oprijema in udobja copata dodatno oblazinjena in se med hojo prilagodi vašemu stopalu. Pred prsti naj bo še vedno malo prostora, a za malenkost manj kot pri običajni obutvi.

In ne pozabite upoštevati še enega zlatega pravila – udobje!

Več si preberite v prispevku Kako izbrati ustrezno tekaško obutev