Največja napaka, ki jo lahko naredite pri nakupu tekaške obutve (in se ji boste zdaj izognili!)

Največja napaka, ki jo lahko naredite pri nakupu tekaške obutve  (in se ji boste zdaj izognili!) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 5. 2019

S tekom je zares preprosto začeti. Oblečeš udobna športna oblačila, obuješ tekaške copate in se odpraviš ven. Seveda vas bo marsikdo prepričeval, kaj vse še potrebujete za tek …

Zagotovo drži tisto o obutvi.

Investicije v ustrezno tekaško obutev ne boste obžalovali.

Tekaška obutev bo (seveda poleg nekaterih drugih faktorjev) v veliki meri vplivala na to, ali bo vaša tekaška preizkušnja prijetna in boste v teku zares uživali, ali boste prisiljeni predčasno prekiniti s tekom oz. se boste s težavami srečevali kasneje in tek celo malce zasovražili.

Tekaški copati vas bodo nosili kilometre in kilometre. V njih boste trenirali, tekmovali in spet trenirali. Tekli (in hodili) boste po asfaltu, makadamu, gozdnih poteh … Zato vam morajo ustrezati, nuditi ustrezno oporo in blaženje, kar zmanjša stres, ki ga sicer povzročate svojim sklepom.

Največja napaka, ki jo lahko naredite?

Da izberete model, s katerimi je zadovoljen kateri izmed vaših prijateljev, znancev ali sorodnikov.

Če imate podobne karakteristike, bi to morda šlo, a ponavadi ni tako. Razlikujemo se, vsak izmed nas ima drugačno stopalo – drugačno obliko, širino, stopalni lok, morda imate močno pronacijo –  drugačen način teka ...

Dobronameren nasvet lahko tako prej škoduje kot koristi.

Čemu se še morate izogibati?

4 napake, ki jih strokovnjaki v trgovinah s športno obutvijo vidijo vedno znova in znova.

  • Nakupu določenega modela zaradi videza in barve oz. ker je 'in'.
  • Nakupu premajhne copatov. Če so vam tekaški copati popolnoma prav ali se stopala celo preveč oprijemajo, boste imeli pri teku zelo verjetno težave.
  • Nakupovanju ob napačnem času v dnevu. Večina strokovnjakov bo priporočala nakup v popoldanskem času. Razlog je preprost. Stopala se spreminjajo, zatekajo.
  • Nakupu vedno iste velikosti (ne glede na znamko). Morda vam pri modelu Adidas Boost Energy 4 ustreza številka 39, kar pa ne pomeni, da bo enako veljalo za denimo model Salming Speed 7. Obutev vedno pomerite, se v njej sprehodite, potecite po trgovini, če je potrebno. Nikoli zgolj ne domnevajte.

Kje začeti?

Pri nakupu je treba med drugim upoštevati težo, tekaško tehniko, podlago po kateri tečete ...

V veliko pomoč pri izbiri bo test tekaške obutve.

Štirje vrhunski trenerji in tekači so za vas preizkusili kar 40 parov tekaških copatov. V njih so pretekli ogromno kilometrov in jih natančno analizirali ter za vsakega podali oceno – njihove prednosti in slabosti ter za kakšnega tekača so primerni.

Preverite test na spodnji povezavi in izberite svoj par:

TEST TEKAŠKE OBUTVE 2019

Preverite še: TO so najboljši tekaški copati leta 2019