Tekaška oprema in dodatki, ki bodo olajšali ali popestrili tekaški trening

Tekaška oprema in dodatki, ki bodo olajšali ali popestrili tekaški trening (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2017

Je čas za osvežitev garderobe in za nakup novih tekaških dodatkov? Sestavili smo seznam tekaške opreme: kateri pripomočki ne smejo manjkati, kateri niso nujni, a pridejo zelo prav ...

Vse se začne pri tekaških oblačilih in tekaških copatih. Za začetek so navadno dovolj preproste športne hlače in majice ter kvalitetni tekaški copati, vendar ko tek postane nekaj, na kar vsak dan komaj čakamo, si navadno želimo nadgradnje tudi v omari s tekaško opremo. Kaj izbrati?

Poletna in zimska tekaška oblačila

Pravila se seveda razlikujejo. Tekaški trening bo v hladnejših mesecih razveseljiv, če boste poskrbeli za pravo opremo. Obvezna zimska oprema: oblačila, ki dihajo in zadržijo toploto. Vendar ne predebela, raje se oblecite v plasteh. Kakšen anorak oziroma tekaški jopič tudi pride prav. Bombažna majica ni priporočljiva. Poleg tega ne pozabite še na rokavice, kapo in zaščitno masko za obraz.

Za tek v toplejših mesecih pa se priporočajo majice in hlače iz materialov, ki se hitro sušijo, kratke hlače z veliko 'skritimi' žepi (če ne nosite torbic) in kapo, ki vas bo ščitila pred soncem.

V slabem vremenu bodo prišli prav vodoodporni dodatki: vodoodporne nogavice, rokavice, anorak ...

Kompresijska oblačila za tekače - da ali ne?

Niso nujna, so pa dobrodošla. Kompresijska oblačila namreč omogočajo boljši pretok krvi, poveča se prenos kisika v mišice, to pa za tekača pomeni boljša vzdržljivost. Zaradi boljšega kroženja krvi se iz telesa tudi hitreje odpravijo odpadne snovi. Raziskava, ki so jo opravili leta 2011, pa je pokazala, da imajo kompresijska oblačila pozitivne učinke tudi pri regeneraciji po treningu.

Nogavice

Sintetične nogavice: te preprečujejo nastanek mehurjev. Zavzeti tekači jim nekajkrat v letu zagotovo ne uidete, se pa pojavijo veliko manj pogosto, kot pri bombažnih nogavicah.

Kaj pa kompresijske nogavice? Preizkusite jih. Če se bo izkazalo, da so za vas učinkovite, ni razloga, da jih ne bi uporabljali. Pri nakupu pa nekaj več pozornosti: biti morajo prave velikosti in ne smejo vas tiščati pri kolenu.

Super ideja: nogavice Balega silver

Nadgradite zbirko nogavic z Balega Silver nogavicami. Nogavice 'dihajo', srebrni ioni v nitih pa poskrbijo za dezinfekcijo in preprečujejo neprijetne vonjave zaradi znojenja nog.

Nogavice Balega silver

Dodaten par tekaških copat

Če se odpravljate tako na daljše kot krajše teke po različnih terenih, razmislite o tekaških copatih, ki bodo služili obema namenoma. Za daljše proge naj ima obutev boljši oprijem in je bolj oblazinjena, za kratke razdalje pa pride v poštev tudi lažji copat.

V mislih imejte še vreme. Pozimi ali v dežju je treba obuti drugačne tekaške copate kot poleti: priporočamo obutev z vodoodpornim vrhnjim slojem (npr. goretexom), ki bo preprečil prepuščanje vode in nastanek ozeblin.

Poskrbite za varnost

Jeseni in pozimi so dnevi krajši, pa tudi poleti, če se na tek odpravljate v poznih urah, poskrbite za varnost. Obvezna oprema:

  • odsevni trakovi ali brezrokavnik in
  • naglavna lučka.
  • Na voljo so tudi led lučke in odsevniki, ki se jih namesti na sprednji ali zadnji del copata.

Super ideja: Svetilka ONE80

Led svetilka simulira dnevno svetlobo – s 180-stopinjskim kotom osvetlitve poskrbi za dovolj svetlobe, da se lahko brez skrbi prepustite dogodivščinam na prostem. Svetilko si lahko pripnete okoli glave ali okoli pasu. Baterija zdrži približno 2 uri, prav toliko potrebuje, da se napolni, polnite pa jo prek USB kabla. www.one80light.com

Svetilka One80

Dodatki za tekače

Bidon za vodo

Če se v poletnih mesecih odpravljate na daljši tek, si vsekakor priskrbite bidon. Na voljo so takšni, ki si jih lahko pripnete okoli zapestja, ali iz mehkega materiala, s katerimi je lažje ravnati.

Bidon za vodo

Nahrbtnik ali tekaška torbica

V katero lahko pospravite najosnovnejše potrebščine. Ko kupujete, preverite, ali se dobro oprijema (med tekom vas ne sme ovirati) in ali je dovolj prostora za vse vaše potrebščine: bidon, ključe, kartice in kakšen bankovec.

Tekaška torbica

Ledvični pas

Ki vas bo ščitil pred vetrom, hkrati pa bo za dodatno oporo.

Valjček za masažo

Za masažo občutljivih točk, bolečih predelov in napetih mišic po treningu. Naslednji dan boste spočiti in pripravljeni na nove izzive.

Valjček za masažo

Teniška žogica

Za enak namen kot valj, vendar z njo lahko zmasirate predele telesa, kjer valj ne pride dovolj blizu. Čeprav bo masaža precej boleča, se boste kasneje počutili občutno bolje.

Elastika

Uporabite jo lahko med vadbo, načinov pa je nešteto. Z vajami z elastiko okrepite telo in poskrbite za boljši tek.

Uteži

Za popestritev teka si lahko omislite uteži, ki si jih pričvrstite okoli zapestij ali okoli gležnjev.

Trak/torbica za telefon

Če poslušate glasbo na svojem pametnem telefonu, bo trak, ki ga namestite okoli roke, še kako priročen. Takšne trakovi so navadno združljivi s večino pametnih telefonov in omogočajo delovanje zaslona na dotik.

Torbica za telefon

Povodec za pse

Če se vam pri teku pogosto pridruži vaš štirinožni prijatelj, razmislite o povodcu, ki vam bo omogočal proste roke.

Stunt puppy povodec je izdelan iz podobnega materiala kot vrv za bungee in se raztegne od 90 cm do 120 cm. Pes vam zlahka sledi in vas ne vleče.

Povodec za pse

Prva pomoč za tekače

Ker se nikoli ne ve, kaj se pripeti na poti.

Sredstvo proti komarjem in klopom ter zaščitna sončna krema

Ure in merilci

Navigacijske naprave

Kadar potrebujete motivacijo, je to odlična spodbuda. S štetjem kilometrov in merjenjem poti boste vedno hoteli teči še malce dlje.

Naprava za merjenje srčnega utripa

Ko enkrat usvojite tekaško tehniko in vam tek zleze pod kožo, je to skoraj nepogrešljiv pripomoček, če želite napredovati oz. je vaš cilj doseči neko formo in uspešno preteči katerega od maratonov. Merilec srčnega utripa nam med drugim pove, kje je tista meja, kjer pride do porabe sredstev iz mišic in jeter ter do kakšne meje utripa lahko gremo, da ne pride do izčrpanosti.

Ura, merilec srčnega utripa, Suunto, Polar, Garmin

Na trgu imamo več različnih proizvajalcev in več različnih cenovnih razredov. Cenovni razred je predvsem odvisen od funkcij, ki jih nudi merilec srčnega utripa.

Znanje

In nenazadnje ... učite se o teku. To je najboljša naložba, ki jo lahko naredite. Več kot boste vedeli, manj napak boste storili in postajali boste vedno boljši.

Preverite: Tekaške prireditve 2017