Test tekaških copat 2015: Nevtralne copate

Test tekaških copat 2015: Nevtralne copate (foto: Promocijski material) Promocijski material
1. 5. 2015

Nevtralne tekaške copate so najpogostejše trening copate. Večina teh je dobro blaženih. Primerne so za tiste s klasičnim stopalnim lokom, tiste, ki stopalo zvračajo navzven v supinacijo, in tiste, ki se jim gleženj zmerno ali malo nagiba v pronacijo (ko je pronacija izrazitejša, je bolje izbrati stabilnejše tekaške copate).

Adidas Glide Boost

Adidas Glide BoostŠportni čevelj je dajal občutek dobrega blaženja, vendar smo pogrešali stabilnost. Zgornji del copate je iz kakovostnega elastičnega materiala brez šivov, ki dobro oprime nogo, a v nasprotju z ultra boostom ne ponuja takega udobja kljub širšemu sprednjemu delu.

Model je zaradi slabše stabilnosti manj primeren za supinatorje in blage pronatorje, priporočamo pa ga nevtralnim tekačem, ki iščejo dobro blaženje.

Adidas Ultra Boost

Adidas Ultra BoostKot ime že samo pove, je to čevelj z ultra boostom – največjim blaženjem. Je ena od najbolj blaženih copat s presenetljivo dobro odzivnostjo. Obuva se na način nogavice in je brez jezika v enem kosu.

Tekače z višjim stopalnim lokom bo motila plastika, ki drži vezalke, zato ga bolj priporočamo tistim z nižjim stopalnim lokom. Je nekoliko stabilnejši od glida. Tudi v tej copati se čuti nižji opetnik, sicer pa je zelo udobna in širša v sprednjem delu.

Brooks Glicerin 12

Brooks Glicerin 12Novi Glicerin je spet lažji in boljši. Blaženje DNA naj bi se prilagajalo potrebam tekača. Debela pena pod celotnem podplatu govori o dobrem blaženju, ki pa ga na testu nismo tako občutili. Čevelj je bil čisto nov in predpostavljamo, da se še ni 'udelal'.

Pogrešali smo tudi več odzivnosti. Zgornji del copate je iz brezšivne konstrukcije. Podobno kot Asics Nimbus je copata širša, udobna in zelo stabilna. Glicerin slovi kot neuničljiva copata, primerna za težje tekače, ki iščejo blažene ter vzdržljive copate za veliko število kilometrov. Boljši je za dolge teke.

Asics Gel Cumulus 16

Asics Gel Cumulus 16Asics Gel Cumulus je letos odličen. V primerjavi z bolj blaženim bratom 'nimbus' je lažji in ima manjšo razliko med peto in prsti.

Poleg dobrega blaženja pod peto je bolj blažen tudi v sprednjem delu. Copata je ožja in ni primerna za široka stopala.

Ko ga obujemo, čutimo zelo dober oprijem. Obutev je zelo odzivna in primerna za trde podlage ter makadam.

Mizuno wave rider 18

Mizuno Wave Rider 18Mizuno wave rider 18 je izredno lahka copata z nevtralnim blaženjem za supinatorje in vse nevtralne tekače. Copata ponuja dober oprijem stopala. V primerjavi s preostalimi modeli ima ta model visoko peto in nizko prednje oblazinjenje, tako da je razlika med peto in prsti maksimalno 12 mm. Zato je model primeren tudi za tiste tekače, ki imajo težave z ahilovo tetivo.

Motilo nas je trdo blaženje pete (lahko bi se s kilometri zmehčala), medtem ko je bil prednji del mehek in zelo odziven. Pri dobrem nagibu telesa naprej, je copata zelo odzivna in hitra, saj se energija s pete hitro prenese na prste, medtem ko se v počasnem in pokončnem teku bolj čuti trda peta.

Model je primernejši za lahke in srednje težke tekače, tako za vsakodnevne treninge kot za tekmovanja. Za težje tekače je model primernejši kot tekmovalni model, in ne za vsakdanje treninge. V prednjem delu je širši, tako da je primeren tudi za široka stopala. Profil podplata je zelo dober, zato je primeren tako za trde podlage, kot je makadam.

Asics gel Nimbus 17

Asics gel Nimbu 17Nimbus 17 je tekaška copata, namenjena težjim tekačem in tistim, ki iščejo udobne, dobro blažene in neuničljive copate. V primerjavi z lanskim modelom, je lažji in širši.

Primeren je za supinatorje in vse s klasičnim načinom teka, ki potrebujejo stabilnost in odlično blaženje za različne tekaške podlage. Močno in udobno blaženje po celotnem podplatu je ločeno na del pod peto in del pod prsti, kjer je blaženja manj kot pod peto.

Zaradi močnega blaženja model uravnava tudi zelo močno supinacijo, in to tudi pri zelo težkih tekačih.

Salomon sense mantra 3

Salomon sense mantra 3Sense mantra je lahkoten in nevtralen model tekaške copate, primeren za tekače, ki tečejo bolj po srednjem oz. sprednjem delu stopala, in tiste, ki želijo to tehniko osvojiti, saj je copata postavljena tako, da sili k takšnemu teku.

Copata ponuja več blaženja v prednjem delu, v zadnjem delu pa ga je manj kot pri preostalih nevtralnih modelih. Primerna je za lažje in srednje težke tekače. Model je namenjen različnim, bolj urejenim podlagam (makadam in gozdne poti) ter krajšim odsekom po trših tlakovanih površinah (asfalt). Pogrešali pa smo več udobja. Copata se zavezuje s sistemom kevlarskih vezalk Quicklace.

Under armour Speedform Gemini

Under Armour Speedform geminiUnder Armour – Speedform Gemini nas je presenetil. Na videz izredno moden čevelj se je izkazal kot dobro blažen in odziven model pri vseh hitrostih. Njegova posebnost je zelo tanka raztegljiva stena z novo brezšivno tehnologijo.

Copata je ožja, vendar je raztegljiva, zato je primerna tudi za normalno široka in višja stopala. Malenkost preveč oblazinjena na srednjem delu oziroma pod stopalnim lokom.

Salomon X-Scream 3D

Salomon X-Scream 3DDobro odziven model, ki ponuja manj blaženja, a z dobro stabilnostjo in minimalističnim pridihom. Nov koncept zmanjšuje možnost pristajanja na peto, saj je blaženja spredaj precej več kot zadaj.

Copata naj bi bila primerna za tek po vseh podlagah. Namenjena je tekačem, ki tečejo po neurejenih poteh, a se včasih podajo tudi na trše podlage. Pogrešali smo več udobja.

Saucony Triumph ISO

Saucony Triumph ISOSaucony Triumph ISO je všečen in udoben model copate. Je dobro blažen in ponuja dobro odzivnost.

V primerjavi z lanskim je stabilnejši, ima pa tudi popolnoma nov opetnik, ki je trši, a za malenkost prenizek, kar moti med tekom.

Podplat je primeren za trše in tlakovane podlage.


Test tekaških copat 2015: Nevtralne tekaške copate

*Cene so zgolj informativne