Test tekaških copat 2015: Tekmovalne copate

Test tekaških copat 2015: Tekmovalne copate (foto: Promocijski material) Promocijski material
1. 5. 2015

Tukaj so predstavljene rekreativne tekmovalne copate, ki imajo še razmeroma veliko razmerje peta–prsti. Debelina pene je manjša, zato so trše in odzivnejše. Življenjska doba teh copat je manjša. Copate odsvetujemo težjim tekačem (M nad 90 kg, Ž nad 75 kg). Prav tako ti copati niso primerni za vsakodnevni trening, zato priporočamo, da ima tekač še najmanj en copat iz kategorije bolj blaženih nevtralnih oz. stabilnih copatov.

Adidas Adizero Adios Boost

Adidas Adizero Adios BoostJe odličen tekmovalni model copate, ki ponuja izjemno odzivnost, zato ni čudno, da je bil s tem copatom postavljen svetovni rekord v maratonu.

Oprijem stopala je izjemen, saj lepo objame stopalo in se prilega na nogo. Copat je ožji in ni primeren za normalna oziroma široka stopala. Prav tako ga ne priporočamo težjim tekačem.

Asics gel DS Trainer 20 neutral

Asics gel DS Trainer 20 neutralDS Trainer, kot že samo ime pove, ne spada ravno med tekmovalne copate, pa vendar je to zelo odziven in hiter copat, ki ponudi dobro blaženje in odzivnost.

V modelu je vgrajeno večino tehnologije, ki jo Asics uporablja v svojih najboljših modelih, le da je zaradi potrebe po večji odzivnosti manj izrazita. Spremenjena je mrežica na vrhu, ki je izdelana brez šivov in se razteza v vse smeri. Lahko ga uporabljamo kot hitro trening copato ali rekreativno tekmovalno, ki je primerna tudi za daljša tekmovanja npr. maraton. V ponudbi sta dve različici. Poleg nevtralne je na voljo tudi pronatorska različica s podporo DUOMAX pod notranjim delom stopalnega loka. Tekači z visokim nartom boste imeli težave s 'fitingom' copate. Primeren je za normalna in ožja stopala ter za urejene in tlakovane podlage

Brooks Racer 5

Brook Racer 5Je bolj oblazinjen tekmovalni model copate z zelo dobro stabilnostjo, zato je primeren tudi za rahle pronatorje. Kljub debelejšemu podplatu je izredno lahek, vendar relativno trd. Copat je srednje hiter in srednje odziven. Je pa udoben in zračen ter primeren za daljša tekmovanja.

Primeren je tudi za težje tekače, ki potrebujejo več blaženja v tekmovalnih copatih, in tiste, ki potrebujejo podporo stabilnosti v tekmovalnih copatah.

Test tekaških copat 2015: Tekmovalne copate