Primer dnevnega jedilnika za tekačice

8. 8. 2012

Za vas smo pripravili primer jedilnika za čas, ko se boste pripravljali večji tekaški podvig, kot je maraton.

1. Zajtrk:

Ovsena kaša s kokosovim mlekom, cimetom (vse Alnatura) in borovnicami
Potresemo z žličko drobljenih lanenih semen (Alnatura) in narezanimi mandlji (Alnatura)

2. Kosilo:

Kvinojino-riževa solata s tofujem (Alnatura) in morskimi algami

Priprava: Rjavi riž in kvinojo skuhamo v veliko vode. V tem času na kockice narežemo paradižnik in rukolo ter skuhamo alge (Hiziki). Alge najprej namočimo v malo vode in žlici sojine omake, ko nabreknejo jih kuhamo do mehkega.

Zmešamo mešanico kvinoje in rjavega riža, dodamo kuhane alge, narezan paradižnik in rukolo ter mešanico strtih praženih semen (sončnična, bučna, sezam). Začinimo s temnim sezamovim oljem, balzamičnim kisom (Alnatura), soljo, poprom in česnom. Na koncu dodamo v sojini omaki mariniran tofu. Večino sestavin, razen zelenjave in alg, dobite v trgovinah DM, blagovna znamka Alnatura.

3. Večerja:

Umešani ekološki jajčki s špinačo
Kislo zelje (Alnatura) s fižolom

4. Malica:

grški jogurt s kivijem in orehi (Alnatura)

Po teku: Alnatura mangov sok

Za razliko od prepričanja mnogih, ni prehranjevanje, športni rekreaciji bolj zveste populacije, nikakršna »znanost«. Za temi besedami stoji splošni poziv vsem, ki ste se resneje zaobljubili telesni aktivnosti, da za vsaj še nekaj časa odložite z nakupom raznih »nujno potrebnih«, »športnih« preparatov in se najprej prepričajte o tem, ali so dejansko res tako nujni za dosego želenega cilja.

Seveda obstajajo razna določila in priporočila, tako splošna pri rekreativcih, kot bolj specifična pri resnejših ali vrhunskih športnikih, a osnova ostaja enaka. In osnova je hrana, prava hrana! Če upoštevam štiri »Feelgood« skupine, je to hrana, ki bi jo ljudje potencialno lahko:

  • Ulovili
  • Nabrali
  • Izluščili
  • Pridelali

Ko prihaja glavnina zaužitih kalorij iz zgoraj navedenih skupin, obstaja velika možnost, da smo na dobri poti k dolgotrajni energiji ter kvalitetni regeneraciji.

 

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si

Značke: dmTek