Recept proti celulitu

4. 5. 2011

Se ukvarjate s športom, ker želite ubežati pastem celulita? Morda je čas, da poiščete boljši razlog.

Če vzamemo vzorec najhujšega celulita na svetu in ga postavimo pod mikroskop, ne bomo videli nič drugega, kot čisto običajno maščobo. Celulit je torej navadna maščoba, ki se kaže nagubano zaradi specifične lokacije (blizu kože), kjer ostane ujeta med površino kože in vezivnim tkivom tik pod njo.

Več kot 85% žensk (tudi suhih) poseduje v tem, ali katerem drugem obdobju svojega življenja, vsaj nekaj vidnega celulita. Moških celulit ne prizadane tako pogosto, najverjetneje zaradi drugačnih hormonskih predispozicij. Prav tako imajo ženske navadno tanjšo kožo, kar še dodatno pripomore k večji vidnosti »ujete« maščobe. Določena vloga se pripisuje tudi dednosti.

Ena lastnost pa vseeno ločuje celulit od ostale, »navadne« maščobe in ta je tesnoba, ki jo ljudje včasih začutijo že samo ob pomisleku nanj. Ženske se posledično počutijo neprivlačno ter negotovo in so kot rezultat tega pripravljene zapraviti nezanemarljive vsote denarja, za mnogokrat nepotrebne in žal neučinkovite redukcijske in anticelulitne programe v upanju, da ga bodo slednji izgnali za vekomaj.

Resda si z denarjem včasih, morda lahko kupimo srečo (vsaj trenutno in navidezno), celulita pa nam z njim po vsej verjetnosti ne bo uspelo odpraviti. Razen, če ga investiramo v bolj zdrav način življenja.

Najboljši proticelulitni recept

To pomeni, da je najboljši proticelulitni recept, ki ga lahko ponudim, na las podoben tistemu, ki ga pišem že leta za namen vzdrževanja zdravja in vitke postave – uživaj hrano (če bi jo lahko nabrali, pridelali, ulovili ali izluščili, bo najverjetneje tudi zdrava) in redno vadi!

Zmanjšanje stopnje stresa, za katerega se mnogo strokovnjakov strinja, da še »poslabša« celulit, lahko prav tako pripomore. Zatorej predlagam, da si zagotovite kvaliteten spanec in poiščite načine, kako priklicati več užitka v svoj vsakdan.

Nezanemarljiv vpliv na  progresijo celulita naj bi imelo tudi kopičenje toksinov v telesu, zato priporočam omejevanje prehranskih produktov nasičenih z raznimi kemikalijami, pesticidi in herbicidi (vsesplošno zdravstveno koristen nasvet, mimogrede).

Že samo nekatere izmed predlaganih sprememb lahko pomagajo obvladovati celulit bolje kot karkoli drugega na tržišču. Najboljši del omenjenega »recepta« pa je zagotovo ta, da vam bo z njim v mislih postalo prav malo mar za tisto malo celulita, ki morda ostane.

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si
M: +38631 867 939
E: mario@feel-good.si
W: http://www.feel-good.si/