Špeh

15. 5. 2013

"Včasih so za vse težave krivili boga, danes krivimo gene."

"Dobro se počutim, čeprav imam malo maščobe okoli pasu."

"Sicer imam nekaj maščobe okoli pasu, ampak saj sem dvakrat rodila! Tako se prav dobro počutim. Verjetno bi bilo lepše, če bi tisti obroč okoli pasu pred poletjem izgubila, v bistvu me pa sploh ne moti. Ravno tako lahko delam vse, tako kot prej."

Tako nekako se tolaži večina žensk. Pa je res tako, kot razmišljajo?

Špeh - mrtva teža

Dejstvo je, da nas vsak dodaten kilogram mrtve teže ovira!

Mrtva teža sem jo poimenoval zato, ker pač od maščobe ni nobene druge koristi. S tem jasno mislim na tisto maščobo, katere je preveč. Prav dobro pa vemo, da je tista esencialna maščoba nujno potrebna.

Včasih kdo ob določeni priložnosti reče, ta in ta je pa kot 'bubreg v loju'! Torej ta kmečka modrost govori o dejstvu, da ledvica (narečno slovensko oziroma hrvaško bubreg) mora biti v loju oziroma maščobi. Z maščobo morajo biti obdani tudi nekateri drugi notranji organi.

Tej maščobi, ki je nujno potrebna, pravimo esencialna. Esencialna maščoba poleg vsega pri ženskah obdaja rodila in tvori prsi, zato je imajo ženske procentualno nekoliko več. Kaj pa vse ostalo?

Preostala maščoba pa je največkrat odgovor na premalo gibanja in neurejeno prehrano. Ta visi na našem telesu in mi jo moramo nositi s seboj, kamor gremo. Tako se včasih kakšen vaš sogovornik prime za tisti 'šlauf' in reče: "Tole bi moral odstraniti ..."

Maščoba pa ni le v tistem 'šlaufu', ampak obdaja tudi organe, ki zaradi tega težje delajo, mišice in možgane. Žile pa bi pri prerezu bila videti kot tisti odtoki iz reklame za mister muskulo. Slepi potnik, torej. Pa še to slabo lastnost ima, da se je zelo težko znebimo.

Koliko pa nas ta maščoba zares ovira?

Naredimo preprost test.

Za boljšo predstavo vzemimo žensko s 35 % maščobne mase, ki je težka 70 kilogramov. Obsojena je na prenašanje bremena 24,5 kilograma. Je to veliko?

Poskusite si za en dan oprtati to težo. Zjutraj boste vstali, odšli na zajtrk, odšli v službo, delali ... Vse to z bremenom ... Kmalu boste ugotovili, da ste konec dneva veliko bolj utrujeni.

Tako si lahko predstavljate občutek, kako bi bilo, če bi vašo telesno maščobo zmanjšali za nekaj odstotkov. Tako bi nosili manj bremena s seboj in bili na koncu dneva približno za toliko manj utrujeni.

Splača se poskusiti!

Mito Šinkovec