Preverili smo TRIM STEZE v Ljubljani: Odlične za kombinacijo hoje ali teka ter vaj za moč

Preverili smo TRIM STEZE v Ljubljani: Odlične za kombinacijo hoje ali teka ter vaj za moč (foto: DDD) DDD
12. 11. 2020

Ljubljančanke in Ljubljančani se v teh dneh res težko pritožujejo, da imajo premalo površin za rekreacijo. Seveda vsi pogrešamo primorske hribe in gorenjske gore ter dolenjske gričke, a ob Rašici, Šmarni gori, Golovcu, Rožniku, Tivoliju, Gradu, Pot ... Imamo tudi kar nekaj urejenih TRIM STEZ, ki prav vabijo k aktivnemu preživljanju prostega časa.

Kaj je trim steza?


Trim steza je nekakšen športni poligon v naravi. Sestavljena je iz posebne steze, ki poteka na različnih bolj ali manj strmih pobočjih, po travnikih, ter gozdnih in lokalnih (makadamskih) poteh. Namenjena je hoji ali teku, ob stezi pa so bolj ali manj enakomerno razporejene različne vadbene postaje, na katerih je potrebno opraviti določeno nalogo, vajo.

DDD
Vadbene postaje

Na vadbenih postajah so postavljene improvizirane ovire, izdelane iz naravnih materialov. Ovire so oblikovane tako, da je na njih mogoče izvajati različne vaje – za krepitev, gibljivost, ravnotežje, koordinacijo … Razdalje med postajami so različne, odvisno od razgibanosti terena.

Potek oziroma smer trim steze je vidno označena (markirana), tako se nazorno vidi, kje se trim steza nadaljuje.

Na začetku trim steze je postavljena začetna informativna tabla, ki posameznika obvešča o dolžini trimske steze, številu postaj in vaj, višinski razliki, lastniku in vzdrževalcu. Vrisan je tudi zemljevid proge, kjer so podane  postaje in ostale značilnosti kraja in trim steze.

DDD
Trim steze v občini Ljubljana
  • Trim steza v Tivoliju

Trim steza v Parku Tivoli na 2300 metrih dolžine ponuja 25 postaj. Izhodiščni položaj je na sprehajalni poti nad teniškimi igrišči in nato poteka skozi Jesenkovo učno pot.

  • Trim steza Mostec

Trim stezo Mostec najdete ob Večni poti, dovoz do steze pa je nasproti nogometnega igrišča ob stanovanjskem naselju Mostec. Izhodišče Trim steze je v Mostecu, steza poteka ob Večni poti od kamnitega mostička do prvega lesenega mostička (pot je tudi osvetljena). Dolžina steze je 520 m, ima 15 različnih trim naprav, vsaka od naprav pa je opremljena z informativno tablo. Trim steza in trim otoki so namenjeni vsem, ki se radi rekreirajo v naravi, a ne daleč od centra mesta.

DDD
  • Trim steza Zadvor

Trim steza Zadvor se začne za brunarico Zadvor v Žabji vasi, ko prečkate manjši leseni mostiček. Pot nato poteka preko Zadvorskega hriba in Dobrunjskega hriba, pri Sv. Urhu pa se konča in zavije v dolino Konjščica, kjer se po njenem robu pod vznožjem Dobrunjskega in Zadvorskega hriba zopet vrne na začetni položaj. Dolžina steze je 3300 metrov, ima 12 različnih trim naprav. Trim steza je primerna tako za rekreativce kot tudi za prave športnike, je pa v primeru slabega vremena nujno potrebna pazljivost in primerna obutev zaradi blata in številnih korenin.

DDD
  • Trim steza v Črnučah

V okviru Evropskega tedna so odprli tudi novo trim stezo v Črnučah.

  • Uredili smo trim stezo Zadobrova

Trim stezo Zadobrova sestavlja 10 postaj, ki so označene s tablami. Je razmeroma skoncentrirana in kratka. Nahaja se ob Osnovni šoli Zadobrova. Ob njej lahko najdemo tudi otroško igrišče, trim otok s fitnes napravami in košarkarsko ter nogometno igrišče.

Preberite še: Kolikokrat na teden je priporočljivo teči? ali Po prenovljeni ulici Reber na Ljubljanski grad