7 nasvetov, s pomočjo katerih bo tek v dežju prijetnejši

7 nasvetov, s pomočjo katerih bo tek v dežju prijetnejši (foto: profimedia) profimedia
24. 10. 2018

Na svetu obstajata dve vrsti ljudi – tisti, ki obožujejo tek, ter tisti, ki bi raje počeli karkoli drugega kot to. Če k temu prištejemo še dež, ostanejo le najbolj zagrizeni tekači. Premočena oblačila, razmočeni tekaški copati in odrgnine res ne prispevajo k prijetnemu teku.

V nekaterih letnih časih bi se na tek iodpravili zelo redko, če bi vedno čakali na lepo vreme, zato je tu nekaj namigov za tek v dežju in slabem vremenu. 

Tek v dežju pa prinaša še eno odlično prednost: ne boste se pregreli. Morda boste celo izboljšali svoj rezultat zaradi upočasnjenega srčnega utripa, saj se mora srce v višjih temperaturah naprezati bolj kot pri nizkih. Preden se odpravite vedrit v dežju, pa morate vedeti nekaj stvari: 

Sprejmite dejstvo, da vas bo premočilo

Ne tečete v pisarno z dežnikom nad glavo in v dežnih škornjih, zato vas bo med tekom v dežju zagotovo premočilo. Oblecite torej lahek zgornji del z dolgimi rokavi, kratke hlače in obutev, ki ne premoči. Nikoli pa ne oblecite dežnega plašča, saj se boste v njem pregreli in kmalu ga boste morali nositi v roki, kar bo oviralo trening. 

Nikoli ne nosite bombaža

Bombaž vpija vodo, kar pomeni, da se boste zmočili (kar se bo zagotovo zgodilo). Vaša bombažna oblačila bodo vpila vodo, zato bo situacija še hujša, kot bi bila sicer. Ne samo, da se bodo mokra in hladna oblačila drgnila ob vašo kožo, ampak vas bo tudi zeblo. Morda zveni smešno, ampak drži, da je volna odlično nadomestilo, ker vas v njej ne bo zeblo, pa tudi premočeni ne boste. 

Kot pravi rek – ni slabega vremena, temveč samo slaba oprema.

Nadenite si kapo s šiltom

To zveni kot logična izbira, a je še posebej pomembno, če nosite kontaktne leče, saj je v tem primeru dež še posebej moteč dejavnik. V vsakem primeru je kapa s šiltom pametna izbira za deževne dni, saj vam bo prihranila vodo v očeh, zaradi česar bo vidljivost boljša.

Prava izbira nogavic vam bo rešila življenje 

Bombažne nogavice tudi tokrat ne pridejo v poštev. Dobre nogavice so vredne vašega denarja, najbolje pa bo, da obujete volnene. S tem se boste izognili čofotanju v čevljih in neprijetnemu občutku. 

Vodoodporna obutev ni vedno nujna

Če tečete po cesti, bo vodoodporna obutev vaša stopala dolgo ohranila suha, zato je priporočljivo, da obujete te vrste čevlje. Pri teku po gozdnih poteh pa se verjetno ne boste morali velikim lužam in mokri travi, zato bo voda tako ali tako prišla v čevlje. V takem primeru poskrbite, da bo voda tudi odtekla iz obutve. Izberite športne čevlje, ki se tesno prilegajo stopalom in zadržijo umazanijo zunaj. 

Spremenite razmišljanje

Namesto da nad dežjem vihate nos, raje pomislite, da morda vreme res ni idealno, pa kaj potem? Vaše telo je sposobno marsičesa, zato vam nekaj kapljic res ne more do živega. Aktivni ste, pa čeprav okoliščine niso idealne, kar pomeni, da ste močnejši. Osredotočiti se morate na tek, počutje in rezultate. Dež uporabite in se osredotočite na to, kako lahko vaš tek še izboljša – lahko vas ohladi, medtem ko poskušate doseči želen tempo. Zato na to raje glejte kot na manjšo oviro, s pomočjo katere boste postali še močnejši.

Značke: maratonci 2018