Priprave na maraton 2. del: Trenerji svetujejo o hidraciji med maratonom in oblačilih za šport

Priprave na maraton 2. del: Trenerji svetujejo o hidraciji med maratonom in oblačilih za šport (foto: profimedia) profimedia
24. 10. 2018

Čeprav je privlačna misel, da bi se na maratonu pojavili v novi športni majici, v kateri izgledate zares odlično, to ni ravno pametna ideja. O vremenu in hidraciji med športnim dogodkom so tokrat spregovorili trenerji tek.si.

Jesenski maratoni so odlična priložnost za vse tekače, da preizkusijo svoje sposobnosti in se pomerijo z ostalimi. Dogodek lahko “pokvari” le vreme, a samo v primeru, ko se nepravilno oblečete. Bi vas na startu moralo zebsti ali se morate obleči topleje? Tokrat obstaja pravilo:

Oblecite se toliko, da med prvimi minutami teka občutite rahel hlad.

Trenerji tek.si Gregor, Tadej, Maruša in Matej, pojasnjujejo: “Za tek se oblecite tako, da vas bo mrazilo, če ne boste delali nič. Če vam je na startu toplo, vam bo med tekom zagotovo vroče. “ Oblačila razdelite na tista, ki jih boste nosili med ogrevanjem, na startu in med tekom.

“Po ogrevanju se preoblecite v tekmovalno opremo. Na startno mesto (če je hladno) ne odhajajte oblečeni le v lahko tekmovalno opremo. Imejte ogrnjeno stvar, za katero vam ne bo žal, ko jo boste na startu odvrgli. Pomembno je, da tekača na samem startu ne zebe.” Vztrajni tekači, ki ne odnehate niti pozimi in od blizu občudujete zasnežene pokrajine, poskbrite za primerna oblačila tudi v hladnejših dneh. Trenerji tek.si priporočajo: “Za temperature, višje od 10 stopinj Celzija, so dovolj kratke hlače in majica s kratkimi rokavi. Če temperature niso višje od 10 stopinj, oblečemo dolge hlače (pajkice ali trenirka) in toplejši zgornji del (toplejša majica, trenirka), ko začne zmrzovati, pa si nadenemo tudi rokavice, kapo in toplejši zgornji del (jakna).” Izogibajte pa se materialom, ki ne dihajo, torej plastificiranim vetrovkam in nepredušnim sintetičnim oblačilom. Oblecite se tako, da boste po potrebi lahko slekli kakšno plast.

Voda ali športne pijače? 

Med tekom bodite pozorni tudi na postaje s pijačo, ki vam pomagajo nadoknaditi izgubljeno tekočino. Koliko in kdaj piti, pa povedo trenerji: “Predvsem je pomembno, da med maratonom začnemo piti dovolj zgodaj in da tekočino vnašamo postopoma. Torej že na prvi postaji po startu, ki je na 5 km,  vnesemo 2 dcl tekočine in tako nadaljujemo vse do cilja, seveda lahko tudi kakšno postajo izpustimo. Ne spijte preveč naenkrat, saj je lahko to dodatna obremenitev za želodec, prav tako pa boste imeli med tekom neprijeten občutek.”

Poraja pa se vprašanje, ali bi poleg navadne vode morali uživati še katero od športnih pijač, s katero bi nadomestili za telo pomembne snovi. Ali to zares potrebujete, je odvisno od vas samih, od stopnje hidriranosti pred tekom in od vremenskih pogojev, ki v veliki meri vplivajo na stanje telesa oziroma na pregrevanje telesa in s tem povezanim znojenjem.

“Priporočljivo je piti športne pijače z elektroliti in dodanimi ogljikovimi hidrati, saj je dokazano, da stopnja hidracije in vnašanje OH-jev med tekom pomembno vpliva na rezultat oziroma na zmogljivost našega telesa. V kolikor rezultat ni v ospredju, je voda dovolj, ampak z njo ne smemo pretiravati, saj lahko dosežemo negativen učinek. Pretirano pitje vode za nadomeščanje tekočine, izgubljene z znojenjem med dolgotrajno aktivnostjo, povzroča pomanjkanje natrija v telesu, kar pa lahko vodi v številne nevšečnosti,” so prepričani Maruša, Gregor, Tadej in Matej.

Tako kot pri prehrani pa se je najbolje držati že preizkušenih protokolov (količina tekočine, vrsta napitka in gelov), ki ste jih uporabili na lastnih treningih oziroma dolgih tekih.

Preverite tudi: Priprave na maraton 1. del: Nasveti trenerjev tek.si (o gibanju in prehrani tik pred maratonom) 

Značke: maratonci 2018