Priprave na maraton 1. del: Nasveti trenerjev tek.si (o gibanju in prehrani tik pred maratonom)

Priprave na maraton 1. del: Nasveti trenerjev tek.si (o gibanju in prehrani tik pred maratonom) (foto: profimedia) profimedia
23. 10. 2018

Če se tudi vi pripravljate na maraton in se tja morda podajate celo prvič, preverite, kaj je priporočljivo jesti in koliko se gibati na dan pred maratonom. Za nasvete smo vprašali trenerje tek.si: Gregorja, Tadeja, Marušo in Mateja. 

Priprave na maraton so lahko precej stresne, še posebej za vse, ki se na takšen dogodek odpravljate prvič. Zato vam postrežemo z nekaj nasveti, ki jih velja upoštevati dan pred maratonom in na samem športnem dogodku, da bo vse teklo gladko in boste lahko dali vse od sebe.

Koliko in kako se gibati en dan pred maratonom? 

S pripravami ste seveda začeli že veliko prej, čas pa je že, da načrtujete tudi, kaj boste počeli na dan pred maratonom. Ali drži, da bi takrat morali zgolj počivati in se strogo ogniti katerikoli športni aktivnosti ter zadnjemu treningu pred tekmovanjem? Trenerji tek.si odgovarjajo: 

"Dan pred maratonom imamo različne strategije, kako se optimalno spočiti do tekme. Rekreativnim tekačem priporočamo počitek, medtem ko tekači, usmerjeni v doseganje rezultata, naredijo lahkoten trening z nekaj stopnjevanji ali ponovitvami krajših razdalj v tekmovalnem tempu. Odpravite se lahko tudi na krajši sprehod in počnete stvari, ki jih imate radi ter vas sproščajo. Pozorni bodite le, da vas te aktivnosti ne izčrpajo tako fizično kot mentalno."

Kaj bo za večerjo in za zajtrk?

Pomembno je tudi, kaj boste jedli za večerjo in za zajtrk na dan tekmovanja. Tadej, Gregor, Maruša in Matej priporočajo manjšo večerjo in izogibanje prehranjevanju v poznih večernih urah. Jejte enostavno in lahko prebavljivo hrano ter ne eksperimentirajte z nepoznanimi živili. Kaj konkretno si lahko pripravite in česa raje ne uživajte?

zajtrk

"Izogibajte se hrani, ki vsebuje veliko vlaknin, zato od zelenjave izberite lahko prebavljivo zelenjavo (rdečo peso, paradižnik...). Priporočajo se polnovredne testenine, kruh, riž, krompir in pusto meso. Poleg hrane se je potrebno v dneh pred maratonom tudi optimalno hidrirati, torej dovolj piti (voda, športne pijače), izogibajte se alkoholu in podobnim pijačam, ki imajo dehidracijski učinek," svetujejo trenerji

Za zajtrk velja enako pravilo kot za večerjo: brez preizkušanja novih jedi! (Tudi tistih, ki ste jih zasledili na blogih znanih tekačev in izgledajo zares okusno, a jih sami še niste poskusili.) Trenerji tek.si razložijo tako: "Pojejte zajtrk, ki ste ga jedli pred dolgimi teki. Obrok naj bo dve ali tri ure pred tekmo, prednost na jedilniku naj imajo polnovredni ogljikovi hidrati, vseeno pa ne smete pozabiti na beljakovine in maščobe: 

  • kruh s sladkimi namazi,
  • kosmiči s sadjem,
  • mlečni riž,
  • ovseni carski praženec, ...

Predvsem se držite rutine, ki ste je navajeni."

Preverite še: 

Značke: maratonci 2018