Odstranjevanje bolečine med maratonom

3. 10. 2012

Kako preusmeriti pozornost in odstraniti bolečino med maratonskim nastopom?

Bolj kot psihično pripravo na sama predtekmovalna stanja je treba izpostaviti pripravo na mentalna stanja, ki se odvijajo med tekom na maratonu. Ravno zaradi svoje dolžine in napora, ki ga terja od posameznika, je treba razviti tudi strategije, kako preusmerjati pozornost in odstranjevati bolečino ali utrujenost.

Pomembno je, da pozornost preusmerite navzven

Znano je, da ljudje, ki se osredotočajo na zunanje dražljaje, navadno bolje nastopajo in so bolj odporni proti občutkom bolečine, ki se razvijejo med maratonom, kot tisti, ki se osredotočajo nase in na lastne občutke.

V trenutkih, ko med maratonom nastopi kriza, je najbolj pomembno, da pozornost usmerite navzven, na neke zunanje dražljaje, ali poskusite misliti na kaj drugega.

S preusmeritvijo pozornosti prekinete povratno informacijo o bolečini, utrujenosti in se zato z njo lažje soočate, saj je ne doživljate več tako intenzivno, kot bi jo, če bi se osredotočali nanjo. V kritičnih težkih trenutkih si lahko pomagate z različnimi vizualizacijami, kako ste močni kot lev ali kako imate na voljo še dovolj goriva, ki vas požene naprej ali kako lahkotno tečete kot galeb, ki leti po širnem modrem nebu nad morjem.

Kaj storiti, če se pojavi dolgočasje?

Med maratonom se lahko pojavi tudi dolgočasje. Ko se dolgočasje pojavi, si lahko pomagate z različnimi samogovori in spodbudami ali pa za trenutek pomislite na kakšna lepa, čustveno močna doživetja in spomine. S prijetnimi spomini in čustvi, ki jih spomini prinesejo, se lahko borite tudi z negativnimi čustvi, ki nastopajo ob močnem naporu med maratonom.

Predstavljajte si, kako vam ploskajo, ko pridete v cilj, kako veselo tečete proti cilju, kako boste v cilju si oddahnili in spili osvežujočo tekočino ali se spomnite in podoživite kakšen lep in prijeten dogodek.

Pregled telesa

Čeprav se boste v ključnih trenutkih osredotočali na dejavnike zunaj sebe, ne pozabite vsake toliko časa narediti pregleda telesa. S tem boste nadzorovali svoj tempo in način teka.

Lahko opazujete korak, pot vaših rok ali se skoncentrirate na dihanje. Ob močni utrujenosti ali bolečini se skoncentrirajte na dihanje in poskušajte ujeti ritem dihanja. Zaradi sinhroniziranega dihanja se bo izboljšala učinkovitost izmenjave kisika in ogljikovega dioksida v pljučih. Posledično se bo mlečna kislina hitreje odstranjevala iz mišic. Tako se bo krepil vaš občutek mišične sproščenosti, kar se bo poznalo tudi v samem teku, ki sem vam bo zdel lažji in občutek bolečine bo manjši ali pa ga sploh ne bo.

Napisala: Eva Kovač, univ. dipl. psih., Sirius AM psihološko svetovanje, foto: Shutterstock