Srčni tekači združili moči za nove defibrilatorje

Srčni tekači združili moči za nove defibrilatorje (foto: Šimen Zupančič (promocijsko gradivo)) Šimen Zupančič (promocijsko gradivo)
11. 10. 2019

Bliža se 24. Volkswagen Ljubljanski maraton, eden najbolj množičnih športnih dogodkov v Sloveniji, ki bo 26. in 27. oktobra združil tekaška srca. Tekači lahko letos svojo tekaško energijo usmerijo tudi v dober namen.

Redna tekaška aktivnost krepi srce, pri Volkswagnu pa so se letos odločili, da bodo nekaj srčne tekaške energije usmerili tudi v pomoč tistim srcem, ki se nenadoma ustavijo. Projektu, ki poteka pod sloganom S srcem pri teku, so se pridružili znani Slovenci, ki so tudi sami zapriseženi tekači.

Za defibrilatorje tečejo srebrna olimpijka Sara Isakovič, glasbenik Anže Zavrl, amaterska tekačica Urška Ahac, televizijska voditeljica Mojca Mavec in voditelj Marko Potrč. Pridružili so se jim številni tekaški navdušenci, dobrodelnost pa je bila pri tem še dodatna spodbuda.

E-steze, ki generirajo elektriko

Volkswagnove e-steze tekaško energijo pretvarjajo in shranjujejo v električno energijo.

30-minutni test e-steze z Nejo Kršinar, državno prvakinjo v polmaratonu, je pokazal, da je v tem času s tekom proizvedla toliko električne energije, da bi lahko dve uri in pol napajala LED-sijalko, uro in pol poslušala glasbo in privijačila 60 vijakov z baterijskim vijačnikom.

Tekači boste lahko e-steze poiskali tudi na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu. Prijavite se lahko na spletni strani www.teksrca.si.

Defibrilatorji rešujejo življenja

Srčni zastoj letno doživi približno 1600 Slovencev, v povprečju štirje na dan. V takšnih primerih je ključnega pomena hitra in odločna pomoč, saj se z vsako izgubljeno minuto možnost preživetja zmanjša za 10 odstotkov. Ko opazimo, da se nekdo v naši bližini zgrudi in ne zatipamo srčnega utripa, mora biti prvi korak masaža srca z močnimi, ritmičnimi pritiski na prsni koš. Hkrati je treba angažirati mimoidoče: nekdo naj pokliče telefonsko številko za klic v sili 112, nekdo drug pa poišče najbližji avtomatski zunanji defibrilator. 

Defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma in lahko z električnim sunkom ponovno požene srce. Uporaba defibrilatorja je varna in zelo preprosta za vsakogar, saj v slovenščini glasovno usmerja uporabnika. Če se defibrilacija začne od 3 do 5 minut po nenadnem srčnem zastoju, se možnost preživetja poveča za od 50 do 70 odstotkov.