Tek v naravi boljši za psiho kot telovadnica

Tek v naravi boljši za psiho kot telovadnica (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2017

Tek skozi gozd naj bi zmanjšal možnost za psihične težave dvakrat bolj kot aktivnost v telovadnici. Presenečeni? 

 

Raziskovalci so že pred časom ugotovili, da ima lahko že sprehod po parku ali tek po gozdu pozitiven učinek na ljudi, ki trpijo za depresijo ali anksioznostjo. 

Raziskovalci na univerzi v Glasgowu so primerjali razliko med naravnimi in nenaravnimi okolji za fizično aktivnost, vključujoč hojo, tek, kolesarjenje ter ugotovili, da je okolica dreves in travnikov tista, ki zmanjša stresne nivoje v možganih. 

Študija je prav tako pokazala, da je pozitiven učinek na psihično zdravje pri aktivnostih v naravi kar 50 odstotkov večji kot pri aktivnostih v zaprtih prostorih oz. telovadnici. 

Le aktivnosti v naravnih okoljih so bile namreč povezane z manjšim tveganjem za slabo psihično zdravje. 

Profesor in vodja raziskave Richard Mitchell je dejal: "Ne gre za resne psihične težave, bolj za splošne težave v življenju, rahle depresije, težave z nespečnostjo, visoke deleže stresa ali občutke, da ne zmoremo vsega. Gozd ima očitno največji učinek na zmanjšanje tovrstnih psihičnih težav. Možgani so radi v naravnem okolju in reagirajo tako, da zmanjšajo stresne odzive, zato nas naravno okolje pomirja. 

Nisem bil presenečen nad ugotovitvami, da so aktivnosti v naravi dobre za naše psihično zdravje, prenečen sem bil nad tem, kako boljše vplivajo na nas aktivnosti v zelenih okoljih kot v drugih okoljih, kakor so telovadnice."

Dodaja, da naj bi se gibali v naravi vsaj enkrat tedensko. 

telegraph.co.uk

Preberite si še: