Tekaška konferenca: Misterij maratona

Tekaška konferenca: Misterij maratona (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 9. 2014

O ljubezni in volji do dolgih tekov, o dobrih in slabih izkušnjah pred in med nastopi, o maratonskih pasteh, radostih in skrivnostih bodo na letošnji tekaški konferenci spletnega mesta aktivni.si spregovorili znani slovenski maratonci: Primož Kobe, Žana Jereb, Jure Košir, Žiga X Gombač, Samo Rugelj in Boštjan Videmšek.

Prijave na konferenco so zaključene, hvala vsem, ki ste se odzvali vabilu.

***

Tekaška konferenca bo potekala 21. septembra v Arboretumu Volčji Potok v okviru prireditve BMWFEST. Začetek konference bo ob 15. uri, BMWFEST-a pa ob 10h.

Gostje konference

Primož Kobe

Slovenski olimpijski maratonec, ki je leta 2010 s časom 2:17:56 postal 6. najhitrejši maratonec v slovenski zgodovini. Na OI leta 2012 v Londonu je osvojil 46. mesto z najhitrejšim slovenskim časom na olimpijskih igrah 2:19:28.

Maraton je dokaz, da v življenju zmoreš.
"Kaj je misterij maratona, je zelo težko vprašanje, ki ima več odgovorov. Eden izmed njih je prav gotovo ta, da je maratonska preizkušnja dokaz, da sem sposoben dosegati najtežje cilje v življenju. Sam kot profesionalni tekač trenutno zasledujem cilj preteči maraton pod 2 urama 10 minutami."

Žana Jereb

Slovenska olimpijska maratonka, ki je leta 2013 postala slovenska državna prvakinja v maratonu s časom 2:42:09. Na uvodnem maratonu sezone 2014 v Rotterdamu je z rezultatom 2:35:57 močno izboljšala svoj osebni rekord.

Konec maratonske zgodbe izveš šele na cilju.
"Vsak maraton je zgodba zase. Sama imam pred vsakim startom maratona občutek, da se podajam na neko skrivno pot. Še tako dobri občutki (ki jih imaš bodisi zaradi dobro opravljenih treningov, občutka spočitosti, pozitivnega tekmovalnega vzdušja ...) niso zagotovilo za končni uspeh, saj te na tej dolgi poti lahko pričaka kar nekaj bolj ali manj neprijetnih dogodkov, ki jih prej ne moreš predvideti, in ti preprečijo, da bi dosegel želeni rezultat. Kakšen bo konec posamezne zgodbe, izveš šele, ko prečkaš ciljno črto."

Jure Košir

Nekdanji slovenski smučarski reprezentant se je odločil, da bo letos, za svoj 42. rojstni dan, prvič pretekel maraton, in to Berlinski!, sicer pa je pobudnik tradicionalnega družinskega dobrodelnega Formaratona, kjer v dober namen šteje vsak pretečen ali prehojen kilometer.

Preteči maraton pomeni zame izpolnitev osebne želje.
"Maraton vsekakor vzbuja strahospoštovanje, saj vsak, ki je kdaj poizkušal preteči malo večjo razdaljo, ve, da je dolžina 42 km lep zalogaj. Lotiti se ga treba taktično in poznati svoje sposobnosti (tempo). Preteči maraton zame pomeni izpolnitev želje, ki sem jo razvil v zadnjih letih, in cilja, da pri 42 letih pretečem 42 kilometrov. Poseben misterij sta seveda tudi trening in priprava na maraton, ki zahteva kar nekaj načrtovanja, časa in volje."

Samo Rugelj

Publicist, urednik, založnik, podjetnik, rekreativni tekač in novo pečeni ultramaratonec, ki je še z dvema sotekačema letos uspešno pretekel Zion Ultras, enega od tehnično najbolj zahtevnih ultramaratonov na svetu, čigar trasa poteka skozi puščavo države Utah.

Misterij maratona je v tem, da misterija ni.
"Če je človek zdrav in vsaj približno športno aktiven, je od tega, da preteče maraton in pri tem večidel uživa, oddaljen zgolj kake štiri mesece – seveda pa se mora v tem času vsaj približno sistematično pripraviti nanj. Kljub temu to zmore zgolj nekaj promilov prebivalstva: večina preostalih – med katerimi sem bil večji del življenja tudi sam – pa meni, da gre za nekakšen misterij."

Žiga X Gombač

Mladinski pisatelj in medijski 'multipraktik', zagrizen ljubitelj maratonov in ultramaratonov, član pisateljsko-tekaške trojke, ki se je lotila 100-kilometrskega ultramaratona v divjini južnega Utaha in o tej izkušnji izdala obsežno knjigo z naslovom Ultrablues.

Maraton je intenzivna intimna izkušnja.
"Misterij maratona je dosegljiv vsakemu posameznemu tekaču, ki maraton preteče. Gre za intimno izkušnjo, ki se izriše na zasebnem nebu občutij, projekcij in spoznanj. Slednja postanejo intenzivnejša z vsakim pretečenim korakom po mejniku 42 kilometrov."

Boštjan Videmšek

Protivojni poročevalec in avtor dveh knjig o razmerah v svetu ter eden od trojice, ki je letos pretekla ultramaraton v Utahu.

Misterija ni, je samo trening.
"Misterij maratona je PR in širši kompenzacijski proces srednjega in višjega srednjega razreda, ki fizične meje išče v brutalno varnem okolju. Ostalo je stvar treninga."

UltrabluesPredstavitev knjige Ultrablues

Na konferenci boste izvedeli tudi vse o podvigu Boštjana Videmška, Sama Ruglja in Žige X Gombača, treh tekačev in piscev, ki so letos uspešno premagali eno najtežjih maratonskih preizkušenj v ameriški puščavi države Utah in o tem napisali knjigo Ultrablues.

Na dogodku jo boste lahko kupili z 20-odstotnim popustom.