Za navdušene tekače: tekaške poti po Sloveniji

Za navdušene tekače: tekaške poti po Sloveniji - Tek (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2022

Malo smo pokukali po različnih forumih in po lastnih izkušnjah naredili izbor nekaj lepih tekaških poti – od kratkih do dolgih ter od ravninskih do bolj hribovitih.

Ljubljana

Ljubljančani imajo kar nekaj izbire za svoje tekaške podvige. Zelo priljubljeni so na primer ljubljanski hribčki – Rožnik, Golovec, Orle, tudi Ljubljanski grad ter seveda Rašica in Šmarna gora za vse, ki ljubijo vzpone.

Kultna tekaška pot je seveda tudi 35-kilometrska pot okoli Ljubljane, kjer boste vsak dan ob vsaki uri srečali kup zagrizenih tekačev, pri njej pa je najlepše to, da se ji vsak Ljubljančan lahko priključi, kjer pač želi.

Odlična je tudi tekaška pot okoli Rožnika, kjer vam zaradi sprehajalcev in kužkov ne bo nikoli dolgčas.

Poseben užitek je teči po Ljubljanskem barju, kjer je nekaj krožnih poti, med tekom vam bodo družbo delale številne ptice, in če boste imeli srečo, vam bo pot prekrižala kakšna srna.

Lepa tekaška pot je tudi po gozdu po hribu nad Podutikom, Gradaščico, Stransko vasjo. To je popolna tekaška pot za vroče poletne dni, saj tečete v senci, poleg tega vam bodo za lažjo orientacijo pomagale markacije.

Za zahtevne tekače, ki zmorejo vzpone in spuste, je primeren tek s Katarine na Polhograjsko Grmado in Tošč. Proga je dolga nekaj več kot 10 kilometrov. Če ne zmorete teči, pa jo lahko v miru prehodite.

Gorenjska

Gorenjci imajo seveda na voljo desetine čudovitih tekaških poti, vsak si pač najde svojo v svojem kraju.

Zelo lepa je tekaška pot iz Mojstrane na Jesenice. Proga poteka največ po gozdni poti na Mežaklji, ki je hkrati tudi kolesarska, gorska pot. Proga je zelo razgibana, v obratni smeri pa tudi malo bolj zahtevna.

Seveda je čudovita tekaška pot med Kranjsko Goro in Planico.

Vedno je posebno doživetje teči okoli Blejskega jezera, vmes pa lahko zavijete na okoliške griče ter si vse skupaj malo popestrite in predvsem najdete nekaj najlepših razgledov v Sloveniji.

Obala

Varne, nenaporne in vedut polne pešpoti vas lahko v tekaškem koraku popeljejo skozi Piran, Portorož, Lucijo, Sečo, Strunjan in njihovo okolico. Neverjetno, kako postanejo ta naselja še prikupnejša, ko si jih ogledujemo iz druge perspektive, s poti, ki niso vsakdanje, običajne in po katerih se odpravimo na plažo, na delo ali po opravkih.

Atraktivne tekaške poti vas bodo kljub bližini urbanih središč piranskega prostora, kjer potekajo, na številnih mestih navdušile z izredno istrsko naravno in kulturno krajino, s spokojnostjo in še z marsičim.

Uvod v rekreativno tekaško sezono je navadno netekmovalni tek Povežimo soline, ki vsako leto privabi več tekačev. Letos ste zanj že prepozni, a boste zlahka pot našli tudi sami. Start je pri vhodu v Sečoveljske soline v Seči, v nadaljevanju nas pot ob obali vodi skozi kamp v Luciji, mimo Marine Portorož in Avditorija, kjer je nato edini vzpon, ki pripelje do vhoda v predor Valeta, po trasi nekdanje ozkotirne železnice Porečanke. Na drugi strani hriba nadaljujemo po ozki, za promet zaprti cesti in čez slabih 500 metrov zavijemo levo, pod glavno cesto Izola–Portorož v Strunjan. Trasa zavije desno in okoli Strunjanskih solin ob laguno Stjužo. Cilj teka je na koncu velikega parkirišča. Tek je dolg malo manj kot devet kilometrov.

Maribor

Vsi Mariborčani, ki imajo radi naravo in gibanje, obožujejo Pohorje, ki skriva številne pohodne in tekaške poti.

Seveda ima vsak Mariborčan tudi svoje bolj mestne poti, proti sedežu televizije Maribor, ki je ven iz strogega centra, pa okoli Preksrke gorce pri Pekrah.

Nekateri prisegajo na pot skozi Studenški gozd do čolnarne, proti Limbušu ... Seveda je vedno lepo teči ob Dravi.

Kras

Pot Srečka Kosovela – pešpot, ki je seveda lahko tudi tekaška pot, se vije po kolovozih in poteh, skozi kraške borove gozdičke, po kraških gmajnah, ki so že močno zaraščene, in mimo vinogradov, kjer uspeva znamenita vinska trta kraškega terana. Pot je dolga sedem kilometrov, in če boste le hodili, vzemite s seboj tudi otroke.

Kraški maraton ste že zamudili, a se na pot maratona lahko podate tudi sami v kateremkoli letnem času. Pot se začne v Sežani, od koder tečete približno pet kilometrov proti Lipici. V Lipici nadaljujemo pot proti vasi Lokev. Ker se Kras nadaljuje tudi v Italiji, prečkate nekdanjo mejo pri Lipici in med čudovitim drevoredom tečete proti Bazovici. Tu zavijete proti Trebčam, nato pa spet proti Sloveniji v vas Orlek. Iz Orleka se vrnite ponovno v Sežano in si prijetno utrujeni privoščite kraško joto, pršut in kozarec terana. Pot je dolga 21 kilometrov.