Test tekaških copat - pomlad 2016

Test tekaških copat - pomlad 2016 (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
31. 3. 2016

Ko kupujemo tekaško obutev, je najprej najbolje vedeti, kaj potrebujemo, in ne, kaj vse se nam ponuja. Kajti ponuja se nam marsikaj.

Ko sem na Facebooku objavil fotografijo tega testa tekaških copat, sem dobil dve različni vrsti komentarjev. Nekateri so verno spraševali, kateri model je najboljši. Drugi so bili nejeverni, češ kaj sploh testirate, če pa obutev za tek sploh ni potrebna?

Jaz pa nimam preprostega odgovora niti za ene niti za druge. Iz izkušenj vem, da ga ni modela, ki bi bil najboljši za vse. Prav tako se tudi ne morem strinjati, da je bosonogi tek najboljša rešitev za vse.

Ko kupujemo tekaško obutev, je najprej najbolje vedeti, kaj potrebujemo, in ne, kaj vse se nam ponuja. Kajti ponuja se nam marsikaj. Pametno pa izberemo takrat, ko izbira ustreza našim potrebam.

Preverite na TEST TEKAŠKIH COPAT, POMLAD 2016

Občutek za pametno izbiro pridobivamo z izkušnjami. Del teh izkušenj pa lahko hitreje usvojimo z njihovo izmenjavo. Prav zato je zelo smiselno narediti takšne preizkuse. Na njih se trudimo na terenu prepoznati razlike in hkrati tudi podobnosti med posameznimi modeli in jih ovrednotiti z vidika različnih potreb posameznika.

Ena od pomembnih značilnosti, ki jih lahko vidimo pri natančnejšem opazovanju tekačev, je, da se jim pri teku različno nagiba gleženj. Enim se zelo malo nagne navznoter, drugim se zmerno in tretjim zelo izrazito.

Na primer tekač, ki se mu gleženj pri dotiku zelo malo nagne navznoter, ne sme izbrati obutve, ki ima pod stopalnim lokom čvrstejšo podporo, saj bi tako dodatno zmanjšal nagibanje gležnja navznoter in s tem tudi blažilni učinek tega popuščanja. Medtem ko bi tekač z izrazitim nagibom gležnja navznoter copat brez dodatne notranje podpore veliko hitreje 'pošvedral'. Da bi vedeli, kaj se dogaja z našim gležnjem pri teku, je zelo koristno narediti počasni posnetek od zadaj.

Drugi premislek pri izbiri je ustrezna širina. Če uporabljamo preozke tekaške copate, se nam zelo radi pojavijo mravljinci v stopalu ali pekoč ter pozneje celo omrtvičen prednji del. Tretja reč, ki jo je treba upoštevati, je višinska razlika med peto in prsti. Je že res, da se z obutvijo, ki ima naklon peta-prsti majhen, lažje izognemo udarcem s peto ob tla. Vendar pa drži tudi, da z zamenjavo stare obutve, pri kateri je bila npr. višinska razlika 15 mm, za novo z razliko v višini le 4 mm povečamo obremenitve na ahilovo tetivo in mišice meč. Da se izognemo težavam, se takšnih sprememb lotevajmo dovolj postopno.

Želim si, da vam bo test, ki smo ga naredili v sodelovanju z vodilno športno verigo v svetu Intersport, koristil vsaj približno toliko, kot je koristil nam, da se lažje preudarno odločamo, kaj obuti za tek.

Urban Praprotnik, prof. športne vzgoje in tekaški trener Intersport. Fotografije: Primož Predalič, Helena Kermelj in promocijsko gradivo.

Preverite na TEST TEKAŠKIH COPAT 2016

Poglejte si še videa:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri