To soboto v Planici spet tečemo na letalnico bratov Gorišek!

29. 8. 2018 Promocijsko sporočilo

Tekmovanje Red Bull 400 se bo v dolini pod Poncami zgodilo že šestič, velja pa za najtežjo preizkušnjo med vsemi, ki nosijo to ime. Odvijajo se po vsem svetu, prva pa se je zgodila pred sedmimi leti v Avstriji.

Letos so organizatorji sonce rezervirali že dolgo vnaprej, da se jim slučajno spet ne izmuzne in, kot kaže, jim je uspelo. V soboto napovedi kažejo na jasno in ravno prav toplo vreme! In, kar je najboljše, prijavljenih je že okoli 1.100 tekačev!

Red Bull 400 je v osnovi tek na 400 metrov 

Številni pravijo, da najtežji od vseh! Gre namreč za povsem drugačno tekaško preizkušnjo, ki ni gorski tek in ni tek po stopnicah. Je v bistvu tekaško trpljenje na kvadrat, ko se po strmem doskočišču in zaletišču prebijaš navzgor. Marsikdo le za čast in slavo, ki jo prinese kljukica ob opravljenem osebnem cilju, drugi gredo na zmago. Večina tekmovalcev se do cilja pravzaprav priplazi po vseh štirih. A zadovoljstvo na vrhu je tako veliko, da se tekmovalci iz leta v leto vračajo in vztrajno množijo.

Letalnica bratov Gorišek je najtežji tekaški izziv

Leta 2014 prenovljena letalnica bratov Gorišek velja za najtežjo med vsemi prizorišči predvsem zaradi intenzivnosti. Pred prenovo je bilo sicer doskočišče z 38 stopinjami strmejše na enem delu, drugače pa občutno položnejše, danes pa je strmina precej konstantna, doseže nekaj več kot 35 stopinj, a skoraj ne pade pod 30. Razen na hrbtišču in izteku, seveda. S tem in zaletiščem, ki se v zrak poganja s prav tako 35 stopinjami, tvori skoraj enoten naklon čez več kot 70 % teka. Ob tem je višinska razlika proge kar 202 metra, spet največ med vsemi tekmovanji Red Bull 400, in to mora tekač premagati v teku dolžine 400 metrov.

Tekmovati bo tudi letos mogoče posamezno ali v štafetah 4 x 100 metrov. Dodatna in zelo zanimiva kategorija v preteklih letih so bile gasilske štafete 8 x 50, letos pa so organizatorji možnost sodelovanja v tej kategoriji razširili na vse uniformirane službe, spremenili koncept v ekipe po štiri (4 x 100 metrov) in jih poimenovali poklicne. Število teh štafet je omejeno na 50.

Trenutni rekord planiške naprave je lani postavil Luka Kovačič. Na vrh je pritekel s časom 5 minut in 5 sekund. S tem je močno popravil rekord Turka Ahmeta Arslana, ki je leta 2015 tekel 5 minut in 20 sekund. Arslan je imel tudi rekord naprave pred prenovo, ko je leta 2012 za vzpon porabil 5 minut in 2 sekundi. Pri ženskah je do zdaj najhitreje na vrh pritekla Italijanka Valentini Belotti, leta 2016, s časom 6:20.