Ultraman Rich Roll: Kaj je mogoče doseči z močjo volje

Ultraman Rich Roll: Kaj je mogoče doseči z močjo volje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 10. 2016

Ultraman je resnična pripoved Richa Rolla o spoštovanja vredni telesni preobrazbi v srednjih letih.

Nekega oktobrskega večera 2006, na dan pred svojim štiridesetim rojstnim dnem, je Rich doživel srhljiv vpogled v lastno prihodnost. Tehtal je dobrih dvajset kilogramov preveč in ni se mogel povzpeti v prvo nadstropje brez predaha. Dojel je, kam ga vodi sedeči življenjski slog.

Večina med nami bi ob tako jasnem spoznanju pogledala proč. A Rich se je popolnoma zavezal spremembi. Vrgel se je v nov način prehranjevanja, v katerem ni bilo prostora za predelana živila, in kjer je dajal prednost rastlinski hrani. Poleg tega se je zaobljubil, da bo vsak dan treniral, zato se je – zgolj v nekaj mesecih – preobrazil iz zaležanega možakarja srednjih let v neustavljivi stroj. Ko se je Rich devetdeseti dan po začetku telesnega remonta odpravil na lahkotni jutranji tek, na koncu pa je spoznal, da je pretekel skoraj razdaljo maratona, je vedel, da mora stopnjevati svoje cilje.

V knjigi Ultraman pripoveduje o izjemni poti do startne črte elitnega tekmovanja Ultraman, na katerem najbolje telesno pripravljeni ljudje sveta pomerijo moči na 515-kilometrski preizkušnji v plavanju, kolesarjenju in teku. Po tem preizkusu je Rich opravil še zahtevnejšega: EPIC 5. To je pet triatlonov – vsak v dolžini »ironmana« in vsak na drugem havajskem otoku – opravljenih v manj kot tednu dni.

Rich Roll je dokaz človeške sposobnosti spreminjanja. V otroštvu se je srečeval s številnimi telesnimi problemi in težavnimi odnosi, v zgodnji odrasli dobi pa se je silovito spopadal z alkoholizmom.

Rich in njegova knjiga Ultraman je nazoren opis, kaj je mogoče doseči z močjo volje. Vsakogar med nami spodbuja k ponovnemu razmisleku, česa smo sposobni, in nas nagovarja, naj se nečesa lotimo. Ne potrebujemo postati ultramataronci, lahko pa vsak dan naredimo nekaj zase in s tem spremenimo svojo prihodnost in vsakodnevno počutje. 

Več o knjigi TUKAJ. 

Preberite še: Zgodba za navdih: Kljub težki življenjski preizkušnji živi svoje sanje