Simptomi odvisnosti od teka

Simptomi odvisnosti od teka (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2014

Posebno pozornost je treba nameniti tudi prekomernemu tekaškemu udejstvovanju, ki lahko vodi v odvisnost od teka.

O odvisnosti govorimo, ko oseba teče čisto vsak dan, in če ne more vaditi oziroma teči, zazna spremembe v vedenju, podobne vedenju v odtegnitvenih stanjih drugih odvisnosti.

Oseba, odvisna od teka, se med abstinenco oziroma tekaško neaktivnostjo počuti slabo, je zelo razdražljiva in trpi za blažjimi znaki depresije in anksioznosti.

Eden izmed najpogostejših znakov odvisnosti od telesne vadbe in teka je stalno povečevanje zahtevnosti telovadbe. Pogosto odvisni posamezniki tečejo tudi, ko so poškodovani in tek postane njihova življenjska okupacija. Vse življenje in obveznosti so podrejene teku in rekreaciji.

Kadar je prav tek razlog, da v življenju trpijo druge dejavnosti, obveznosti ali odnosi z bližnjimi, je dobro razmisliti, ali morda teku namenjamo preveč časa v svojem življenju.

Vsaka odvisnost deluje tako, da naše telo navda z dopaminom, ki vpliva na pozitivne občutke in ugodje. Prav zaradi želje po občutenju užitka odvisnost prinaša potrebo po premikanju meja in potrebo po čim večji količini stvari, ki nam ta užitek prinaša.

Seveda preveč vadbe še ne pomeni, da je oseba odvisna od športa. Obstaja razlika med prepogostim treniranjem in odvisnostjo.

Pomembno je, da razumemo, kje je vzrok pogoste vadbe. Športniki, predvsem vrhunski, veliko trenirajo, a tu ne moremo govoriti o odvisnosti, saj je vzrok treniranja izboljšanje kondicije, tehnične in taktične priprave, njihova življenja okupacija nista samo trening in šport.

Simptomi odvisnosti

Simptome, ki so značilni za odvisnost od teka, lahko v grobem delimo v tri skupine.

1. simptom

Prva značilnost odvisnosti od teka se kaže v pretiranem zaupanju v tek. Ljudje navadno vadijo zato, da izboljšajo svoje zdravje in telesno pripravljenost, ko dosežejo želeno raven, pa to naprej ohranjajo.

Drugače pa je z odvisniki, saj postajajo nezadovoljni s svojo vsakdanjo rutino in strmijo k povečanju intenzivnosti in trajanja teka. Tek za njih postane obveza in prioriteta, zaradi česar lahko trpijo druge obveznosti.

Šport in tek je koristno orodje za boj proti stresu in sredstvo za izboljšanje psihofizičnega zdravja, še zdaleč pa ne sme biti edina okupacija.

2. simptom

Kot drugo je za posameznika, odvisnega od teka, značilno, da teče in se rekreira tudi, ko je bolan ali poškodovan. Med boleznijo ali poškodbo se pogosto pojavi strah, da bodo izgubili vso kondicijo, vzdržljivost, aktivnost, ki so jo pridobili z aktivnim tekom.

3. simptom

In kot zadnji simptom odvisnosti od teka je simptom umika.

Tudi športniki in rekreativci imajo slabo vest, če izpustijo dnevno rekreacijo ali dve, medtem ko odvisni od teka občutijo številne simptome umika, kot so težave s spanjem, spremembe teka, zamenjava razpoloženja, depresivnost, anksioznost in razdražljivost.

Tako kot pri drugih odvisnikih, se tudi pri odvisnikih od teka pojavljajo enaki vedenjski vzorci, le da je odvisnost od teka in rekreacije socialno sprejemljiva oziroma neškodljiva.

Odvisniki od teka in rekreacije povečujejo svojo dozo teka, da s tem zadovoljijo svoje potrebe. To pa lahko, zaradi narave teka in fizične aktivnosti, pripelje do poškodb, utrujenosti ter porušenja imunski sistem.

Treba je ločiti, da vrhunski športniki, kljub močnemu in pogostemu treniranju, trenirajo pod strokovnim nadzorom, medtem ko rekreativci pogosto trenirajo samostojno, brez predhodnega znanja o trenažnih procesih, in lahko s pretirano vadbo naredijo telesu ogromno škode in so izpostavljeni večjemu tveganju za poškodbe.

Zmerna količina vadbe bi morala krepiti odpornost in nam pomagati, da smo manj občutljivi za bolezni in ne škodimo svojemu telesu in okolici.

Vsekakor pa aktivnim rekreativnim tekačem, čeprav veliko tečejo, odvisnost največkrat ne grozi.

Napisala: Eva Kovač; Sirius AM psihološko svetovanje, foto: profimedia.si