Wings for Life World Run: 35.397 zgodb za dober namen

Wings for Life World Run: 35.397 zgodb za dober namen (foto: Samo Vidic) Samo Vidic
5. 5. 2014

V nedeljo, 4. maja, je svet tekel kot eno za tiste, ki tega (še) ne morejo. Ob natanko istem času je v 32 državah startalo 35.397 tekačev in vsi z istim ciljem v mislih – da pomagajo zbrati sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače.

Tudi v Sloveniji smo tekli za tiste, ki tega ne morejo

Ob natanko 12. uri je s Kongresnega trga v Ljubljani mimo zasledovalnega vozila Volkswagen steklo 1.385 tekačev. Pot je tekače vodila v smeri Domžal, Kamnika, Preddvora, Kranja ... Najstarejša udeleženka je bila Helena Žigon (86 let), pridružili pa so se jim tudi starši z otroki invalidi in otroki na vozičkih.

Premikajoča ciljna črta, ki je tekače lovila - vozilo opremljeno z najsodobnejšo GPS opremo, je aktiviralo čipe v startnih številkah tekačev, nato pa jih po 30 minutah začelo zasledovati s hitrostjo 15 km/h in v rednih intervalih pospeševalo. Ko je vozilo prehitelo posameznega tekača, je deaktiviralo njegov čip in ga izločilo iz tekmovanja.

Wings for Life World Run 2014

Pred startom je vse tekmovalce ogrel center športne terapije in prehrane Motionfit.si, ki jim je po uspešno zaključenem teku zagotovil še športno masažo.

Brez spodbude seveda ni šlo. Tekače so ob poti spodbujali domačini, navijali zanje in jim mahali z balkonov, prihod prvega tekača na Glavni trg v Kamniku pa sta pozdravila tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar, ki sta spodbujala prihod vseh tekačic in tekačev dobrodelnega teka.

Udeležence so pričakali še člani glasbene skupine Calypso, za njihovo moč pa so poskrbeli gostinci projekta Okusi Kamnika – Podeželje in Eko.

Teka so se udeležili tudi vsi štirje slovenski ambasadorji dogodka:

  • Dušan Mravlje (ultramaratonec, 50,92km),
  • Roman Kejžar (maratonec, 50,81km),
  • Matej Markovič (triatlonec, 50,73km) in Jure Košir (alpski smučar, 20,9km),

kakor tudi številni znani obrazi, kot npr. Peter Kauzer (kajakaš, 9,48km), Matjaž Klemenčič (zmajar, 21,35km), Tanja Žakelj (gorska kolesarka, 9,84km) in Peter Podlunšek (akrobatski pilot, 9,82km).

Francozinja in Slovenec

Najboljša tekačica v Sloveniji je bila Francozinja Sylvie Tramoy, ki jo je zasledovalno vozilo prehitelo na 33,82 km.

Najboljši moški udeleženec pa Slovenec David Pleše, znan obraz z Ironmanov, ki je pretekel kar 59,74 km. Za nagrado ju bodo organizatorji naslednje leto odpeljali na lokacijo Wings for Life World Run, ki si jo bosta izbrala.

David Pleše, zmagovalec Wings for Life World Run 2014

„Začela sem hitro, nato pa sem se utrudila in se ustavila na približno 20km. Morala sem veliko spiti, a nisem želela odnehati. Nadaljevala sem in to je bila prava odločitev," je povedala Slyvie Tramoy ob prihodu nazaj na start.

Takole pa je svoj nastop predstavil zmagovalec David Pleše: „Tek je bil v redu, tempo je bil okrog 4,10 po kilometru, tako da mi je to ustrezalo. Večji del proge sem tekel za prvimi, nato pa sva nekje na Gorenjskem pred Cerkljami ostala samo dva. Pospešil sem proti Jezerskem, kjer sem si ustvaril nekaj metrov prednosti in to držal do cilja. Močneje je pihal severni veter z Jezerskega, kar je bil zame najtežji del na teku. Proti Kranju pa smo imeli veter v hrbet, tako da je bilo dosti laže teči. Tek je bil super, vreme, vse nam je služilo, organizacija zelo v redu. Tako da, lepo je bilo teči."

V okviru spremljevalnega programa je bilo na Kongresnem trgu moč testirati nove Salomonove tekaške copate, poseben prostor je bil zahvaljujoč Motionfit.si namenjen ogrevanju pred tekom, za odlično vzdušje pa je poskrbel DJ Jamirko.

Obiskovalci so celotno prireditev lahko spremljali preko velikega LED zaslona, na katerem je predvajan globalni prenos v živo, popestren z vklapljanjem v živo z lokalnega teka.

Potovanje okoli sveta

Po 5 urah in 30 minutah se je končal tudi zadnji tek na svetu, in sicer na trasi v Avstriji, kjer je bil imenovan svetovni prvak, Etiopijec Lemawork Ketema, ki je pretekel 78,57 kilometrov. Zadnjih nekaj minut je bilo izredno napetih, saj sta se v vodstvu neprestano izmenjavala s tekačem v Peruju, Remigiom Quispejem. Na koncu je Etiopijec zmagal z 90 metri razlike.

Pri ženskah je zmagala Norvežanka Elise Selvikvag Molvik, in sicer jo je zasledovalno vozilo dohitelo na 54,79 kilometrih.

Za nagrado sta prejela enomesečno potovanje okoli sveta, polno neprecenljivih doživetij.

Več kot 3 milijone evrov za raziskave poškodb hrbtenjače

Po teku je izvršna direktorica fundacije Wings for Life Anita Gerhardter sporočila znesek denarja, zbran za raziskave poškodb hrbtenjače: "S ponosom sporočam, da je bilo v okviru Wings for Life World Run do sedaj zbranih več kot 3 milijone EUR. Donacije še vedno prihajajo."

Dodala je, da bo Wings for Life World Run organiziran tudi prihodnje leto, in sicer 3. maja 2015. Ljubljana je že potrjena kot ena od lokacij.

Uradni rezultati prvega Wings for Life World Run bodo objavljeni na: live.wingsforlifeworldrun.com/en/results.

Sistem je zabeležil samo tiste tekače, katerih čip je zasledovalno vozilo zaznalo. Rezultati bodo objavljeni tudi v Dnevniku, prilogi In, v sredo, 7. maja 2014.