Wings for Life World Run: Podrta magična meja 80 km!

Wings for Life World Run: Podrta magična meja 80 km! (foto: Jure Makovec in Bor Dobrin) Jure Makovec in Bor Dobrin
9. 5. 2016

8. maj je bil dan, ko je ves svet že tretje leto zapored tekel kot eno za tiste, ki tega (še) ne morejo - na Wings for Life World Run.

Na največje globalno tekmovanje, ki je potekalo na 34 trasah v 33 državah na 6 kontinentih v 12 časovnih pasovih, v vseh vremenskih pogojih, podnevi in ponoči, se je prijavilo 130.732 tekačev, od navdušenih začetnikov do poklicnih tekačev.

Vsi so tekli z istim ciljem v mislih – da dvignejo ozaveščenost o poškodbah hrbtenjače.

100 odstotkov startnin in vseh donacij je namreč namenjenih neprofitni fundaciji Wings for Life, ki išče zdravilo za poškodbe hrbtenjače.

Letos je bila prvič doslej presežena magična razdalja 80 km!

Lemawork Ketema iz Etiopije, globalni zmagovalec prvih dveh izvedb tekmovanja, je ponovno tekel v Avstriji, vendar je imel tokrat bolj skromen cilj zaradi priprav na Olimpijske igre 2016 in s tekom končal na 42,09 km.

Letošnji globalni zmagovalec je tako po dobrih petih urah teka postal njegov lanskoletni rival, Italijan Giorgio Calcaterra, ki mu je uspelo preseči magično mejo 80 km – končal je na 88,44 km.

Pri ženskah je zmagala Japonka Kaori Yoshida z razdaljo 65,71 kilometrov. Za nagrado sta prejela enomesečni vrhunski tekaški trening z najboljšimi trenerji na svetu.

Tek v Ljubljani

Na razprodanem teku v Sloveniji se je na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo okoli 3.000 tekačev (po neuradnih podatkih) in natanko ob 13h, po signalu za start, ki je odjeknil po celem svetu, steklo mimo zasledovalnega vozila Renault Kadjar, ki ga je zagotovil partner dogodka in za katerega volan je znova sedel državi prvak v reliju Aleks Humar.

Zasledovalno vozilo v vlogi premikajoče se ciljne črte, ki s prehitevanjem izloča tekmovalce iz tekmovanja, je predstavljalo edinstveni izziv teka. Na startu je vozilo aktiviralo čipe v startnih številkah tekačev, 30 minut pozneje pa so zasledovalna vozila na vseh 34 trasah po svetu pričela loviti tekače z začetno hitrostjo 15 km/h in v rednih intervalih pospeševala, vendar samo do 35 km/h. To hitrost so nato ohranjala, dokler niso prehitela še zadnjega tekača na vsem svetu in ga določila za globalnega zmagovalca.

Ko je bil posamezen tekač prehitet, je bil njegov čip deaktiviran, tekmovanja je bilo zanj konec, njegov rezultat pa se je zabeležil na globalni lestvici. Za izločene tekmovalce je bil organiziran prevoz nazaj na start z vsake od okrepčevalnic, ki so vsakih 5 km skrbele za dobro počutje in vzdržljivost tekmovalcev.

Tekače so ob trasi spodbujali gledalci, navijali zanje in jim navdušeno mahali. Prihod prvega tekača na Glavni trg v Kamniku je pričakala glasba lokalne skupine Soul Jazz.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je lani kot prvi predsednik na svetu javno podprl ta dobrodelni tek, je letos znova predal listino o častnem pokroviteljstvu nad tekom Wings for Life World Run Slovenija. Tudi sam se je udeležil teka z nasmehom na obrazu in izboljšal svoj lanski rezultat.

Pred tekom nam je zaupal: "Z veseljem znova tečem za tiste, ki tega ne morejo. Lani je bilo super in vem, da bo tudi letos. Veselim se napredku na področju zdravstva, ki ga bo tek dosegel čez nekaj let."

Tekli so tudi slovenski ambasadorji dogodka:

Roman Kejžar (maratonec), Matej Markovič (triatlonec), Tanja Cerkvenik (nekdanja paraolimpijka v metu kopja), Mateja Pintar (nekdanja paraolimpijka v namiznem tenisu) in Gal Jakič (nekdanji paraolimpijec v alpskem smučanju). Pridružili so se jim številni znani obrazi, npr. Zlatko (raper), Matjaž Klemenčič (zmajar), Manca Notar (veslanje na deski stoje) itd. V vlogi komentatorja sta se preizkusila Filip Flisar (smučarski kros) in Nino Batagelj (ambasador teka).

Vsi tekmovalci so imeli možnost, da se pridružijo eni od obstoječih ekip ali ustvarijo svojo lastno. Najštevilčnejša ekipa na teku v Sloveniji je bila Team Passion4life, uradna ekipa partnerja dogodka Renault Slovenija, ki se je po številu članov (230) na globalni lestvici uvrstila na 9. mesto. Za vsak pretečen kilometer vsakega člana ekipe je Renault Slovenije fundaciji Wings for Life doniral 1 euro. V ekipi so tekli: pevka Nina Pušlar, deskar na snegu Tim-Kevin Ravnjak, alpinist Davo Krničar, akrobatska skupina F&B Acrobatics, baletna solistka Ana Klašnja, paraolimpijec Janez Hudej, David Razboršek iz Zavoda Vozim, vodja odnosov z javnostmi Rok Istenič.

Še ena ekipa je izstopala po številčnosti, in sicer Team AS zavarovalnice Adriatic Slovenica, ki je tekla za svojo sodelavko in ambasadorko teka Tanjo Cerkvenik.

Najboljša tekačica v Sloveniji je bila Slovenka Lucija Krkoč, večkratna državna prvakinja in vrhunska gorska tekačica, ki jo je zasledovalno vozilo ujelo na 50,84 km. V moški konkurenci je zmagal Slovenec Vid Senica, ki niza dobre rezulate na maratonih in ultramaratonih, in sicer je pritekel do 64,58 km. Za nagrado bosta naslednje leto na Wings for Life World Run tekla na lokaciji po svoji izbiri.

"Na start sem šla sproščeno, ker se že od julija lani ubadam z eno poškodbo, tako da niti nisem imela dosti kilometrine in treningov. Moram reči, da me je dež verjetno rešil, ker sem imela krizo od 20 do 25 km. Z Nežo [op. Mravlje] sva bile kar skupaj oziroma sva se izmenjavale," je povedala varovanka Romana Kejžarja, Lucija Krkoč, ki ji je uspelo preteči svojo najdaljšo razdaljo doslej.

"Rezultat je zame presenečenje. Pred tekom nisem računal na zmago, računal sem priti med prvih pet. Še sam ne vem, kako mi je ratalo. Enostavno je bil danes moj dan! Zelo zanimiv koncept teka, je pa kar dolga," je svoj nastop povzel Vid Senica, ki je traso poznal že od lani.

Lani najboljša tekačica v Sloveniji, Žana Jereb, se je letos teka nameravala udeležiti v Avstraliji, a je svojo udeležbo žal morala odpovedati zaradi poškodbe. Lanskoletni najboljši moški udeleženec teka v Sloveniji, Hrvat Robert Radojković, pa se je teka udeležil na Japonskem.

V okviru spremljevalnega programa je bilo na Kongresnem trgu organizirano ogrevanje s strani ekipe Passion4life Renault Slovenija, kakor tudi 3D simulator vožnje, Center Zdravja zavarovalnice Adriatic Slovenica je opravljal brezplačne meritve pritiska, sladkorja in holesterola ter nudil nasvete zdravnikov specialistov in fizioterapevtov, tu sta bila še GARMIN SLOVENIJA in ICE POWER Slovenija, ki je preprečeval bolečine v mišicah, ter razstavni prostor športne opreme. Obiskovalci so celotno prireditev lahko spremljali preko velikega LED zaslona, na katerem je bil predvajan globalni prenos v živo z vklopi v živo z lokalnega teka.

"Vzdušje je vsako leto fenomenalno. Veselim se teka naslednje leto in upam, da bo še več udeležencev," je tek v Sloveniji povzela ambasadorka Mateja Pintar.

Popolni uradni rezultati tretjega Wings for Life World Run bodo objavljeni na: live.wingsforlifeworldrun.com/en/results.

Čestitke in zahvala vsem tekmovalcem, ki ste prispeli do cilja.

Več o fundaciji Wings for Life si preberite na www.wingsforlife.com.

Tek Wings for Life World Run 2016 v številkah:
 • 130.732 prijavljenih tekmovalcev
 • 20.556 prijavljenih tekačev s pomočjo mobilne aplikacije Selfie Run
 • 203 narodnosti
 • 33 tras
 • 12 časovnih pasov
 • 16.000 prostovoljcev
 • 68 zasledovalnih vozil
 • Najbolj hladna lokacija: Niagarski slapovi, Kanada, 8'C
 • Najbolj vroča lokacija: Ahmedabad, Indija, 39'C
 • Najmlajši udeleženec: 16 let
 • Najstarejši udeleženec: 80 let
 • 28 ton pojedenih banan
 • 140.000 litrov popite vode
 • 1.255 milijonov pretečenih kilometrov
 • 6,6 milijonov EUR zbranih za fundacijo Wings for Life in iskanje zdravila za poškodbe hrbtenjače
 • Na svetu živi več kot 3 milijone ljudi s poškodbo hrbtenjače.

Prijave na Wings for Life World Run 2017 so že odprte! 

Prijavite se lahko tukaj: http://win.gs/1Oj6Yar

Foto: Jure Makovec in Bor Dobrin