Če ste redno aktivni, na vašem jedilniku ne smejo manjkati te sestavine

Če ste redno aktivni, na vašem jedilniku ne smejo manjkati te sestavine (foto: profimedia) profimedia
17. 5. 2019 Promocijsko sporočilo

Čeprav nam vreme letos nekoliko nagaja in se zdi, da čas za lepe pomladne dni še ni nastopil, je pomlad čas za prebujanje. Ampak zakaj nas prav spomladi potem pogosto premamlja spanec in težka utrujenost? Berite dalje, saj bomo razkrili nekaj nasvetov, kako premagati spomladansko utrujenost ...

Ali ste vedeli, da se naš organizem spomladi odziva na spremembe temperatur in svetlobe z dodatno porabo energije, saj ponovno vzpostavlja pomladno dnevno rutino? Za to je značilen hitrejši in intenzivnejši ritem z nekoliko manj spanca in več splošne aktivnosti. Pogosto sta za takšno prilagoditev potrebna le kakšen dan ali dva, če ob tem naš organizem oskrbimo s primerno uravnoteženo prehrano, ki vključuje vitamine, minerale in beljakovine.

Kulinarična navdušenka Ana Žontar Kristanc je za spomladanske dni pripravila recept za špagete s pokuhano čebulo pistacijami, rukolo in tunino, ki so okusno in energijsko polno kosilo. Zakaj je temu tako, pa razkriva svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje ter certificirana nutricionistka Mojca Cepuš.

Nutricionistka Mojca Cepuš izpostavlja, da so Anini špageti s pokuhano čebulo energijsko poln obrok, ki vsebuje optimalno količino beljakovin, in dodaja: »120 g tunine vsebuje 30 g beljakovin, če pa k temu prištejemo še beljakovine iz testenin, parmezana in pistacij, dobimo na porcijo okoli 25 g beljakovin, kar je odlična količina za en obrok.«

Ana je jed obogatila z lahko in okusno tunino Rio Mare Leggero, ki vsebuje kar 60 % manj maščobe kot navadna tunina v pločevinki, kar še dodatno pripomore k lahkotnosti v pomladnih dneh. »Če ste zelo natančni pri preračunavanju kalorij vaših obrokov, to pomeni, da bo lahko vaša porcija, na račun manj maščob, malo večja za enako število kalorij,« pojasnjuje Mojca.

Skrbno izbrane sestavine pa ne bodo zadovoljile le vaše potrebe po beljakovinah, ampak zagotavljajo tudi vnos številnih drugih hranljivih snovi, predvsem vitaminov. Mojca poudarja: »Čebula, ki jo je v receptu kar nekaj, je bogata z vitaminom C, folati in manganom, snovmi, ki so pomembne za imunski sistem in kosti. Prav tako je rukola prava zakladnica vitaminov in mineralov; če jo imate radi, jo dodajte obroku še v obliki solate. S 100 g rukole, kar je srednje velika posoda za solato, boste vnesli kar 136 % dnevnih potreb po vitaminu K, ki skrbi za zdravje naše krvi, 47 % dnevnih potreb po vitaminu A, ki skrbi za lepo kožo, in 25 % dnevnih potreb po vitamini C.«

rio mare

Nutricionistka Mojca Cepuš še svetuje, da lahko vaš obrok postane še bolj zdrav, če bele testenine nadomestite s polnozrnatimi in tako povečate količino prehranskih vlaknin, ki so izjemno pomembne za zdravo delovanje črevesja in imunskega sistema.

Celoten Anin recept za špagete s pokuhano čebulo, pistacijami, rukolo in tunino preverite na njenem blogu Anina kuhinja, še več njenih slastnih receptov pa najdete na spletni strani www.riomare.si. Za več receptov z izdelki Rio Mare pridno spremljajte blog www.aninakuhinja.si in Facebook stran www.facebook.com/Rio.Mare.Slovenija.

Vsebino omogočata Rio Mare Natura, ki je s svojim popolnim ravnovesjem med minerali, beljakovinami in vitamini prava revolucija v segmentu tunine v naravnem soku, ter Rio Mare Leggero, ki vam kljub 60 % znižani vsebnosti maščob zagotavlja edinstven okus tunine v oljčnem olju.