FOTO: Zaradih takšnih razgledov je narava najboljša telovadnica

Osupljiv pogled na morje, ki je spremljal tekače. (foto: rio mare (zasebni arhiv)) rio mare (zasebni arhiv)
10. 5. 2019

V soboto , 27. aprila 2019, smo odtekli tretji Rio Mare Parenzana maraton, ki nas je poleg lepega razgleda nagradil tudi s soncem in visokimi temperaturami. Kako smo se imeli?

"Vremenska napoved kaže, da bo v soboto deževalo," smo se z manjšim pomislekom pogovarjali nekaj dni pred maratonom, a odločitev je bila kljub temu jasna: tečemo v vsakem vremenu. In tako je storilo tudi več kot 600 tekačev iz Slovenije in bližnjih držav. Na koncu nam ni bilo žal, saj smo tekli v soncu in toplem vremenu, ob progi pa nas je spremljal čudovit pogled na morje in soline. 

Začeli smo v Kanegri v vrsti za startne številke ob vznemirjenem pogovarjanju s sotekači in zadnjim pregledovanjem strategij pred začetkom. S skupnim ogrevanjem smo poskrbeli, da si s tekom ne bomo pridelali poškodb in se naslednji dan prebudili s krči. Še zadnji pogled na pametne ure in aplikacije, ki merijo čas, nato pa start!

maraton

Tudi med tekom imamo čas za nasmeh in pomežik v kamero. 

Po začetnem naporu, teku v hrib, smo se spustili navzdol s pogledom na čudovito pokrajino z morjem, plažami in solinami. Skoraj kičasto, bi lahko rekli. Prvi tekači so svojo progo na 6 km zaključili tik za mejnim prehodom Sečovlje, ostali pa so nadaljevali proti Portorožu. Tekači na 13 km so v marini Portorož pritekli v cilj, tiste na 21 km pa je čakal še ovinek do mandrača pred Piranom in pot nazaj v Portorož. Na cilju nas je vse pričakal topel hranljiv obrok, s katerim smo si povrnili energijo in počakali na razglasitev. 

Konec ni sledil po razglasitvi rezultatov, saj so mnogi ostali še dolgo potem in dan zaključili z druženjem, redki celo s skokom v morje (naj namignemo, da je voda še vedno precej mrzla in prav nič poletna). 

Kdo je zmagal in kdo je bil najbolj pogumen?

Zmagali so vsi, ki:

  • so izboljšali lastni rekord

  • si zadali višji izziv kot prejšnjič in ga uspešno opravili

  • tekli hitreje kot na prejšnjem maratonu (na isti razdalji)

  • niso odnehali, ko je postalo najtežje

In seveda tudi tisti, ki so na koncu prejeli medaljo ali pokal in s tem še dodatno okronali svojo udeležbo. Čestitke! 

maraton

Nepopisna sreča ob prihodu na cilj. Utrujeni, ampak veseli!

Čisto vsi tekmovalci smo dobili tudi praktična darilca, ki nam bodo olajšala naslednje tekaške treninge. 

Če pomislimo še na najbolj pogumne, bi nevešči opazovalci odliko verjetno pripisali tistim, ki so se podali na najdaljšo razdaljo, vendar to vsekakor ne drži. Mi med pogumnejše štejemo tekače, ki so si upali narediti korak naprej v športu. Za nekoga to morda pomeni daljša razdalja kot na prejšnji športni prireditvi, za drugega pa prva udeležba na maratonu. Pomembno je, da so presegli svoje sposobnosti in se soočili s strahom pred neznanim. 

Nazadnje ne smemo pozabiti na navijače, ki so z glasnim navijanjem v cilj pospremili prav vse udeležence in nam dali zagon, da smo na končni ravnini iz sebe iztisnili še zadnje moči in ulovili sekunde, ki pri rezultatu lahko naredijo veliko spremembo. 

Več utrinkov si oglejte v galeriji. 

rio mare

Dober začetek in še boljši konec! Nasmejani tekači na startu.