Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
img_9781b

Foto: Danijel Čančarević

V maju predstavljamo Evo, prvo slovensko diplomirano klovneso, ki z ekipo Rdečih noskov vnaša žarke energije, humorja in upanja bolnim otrokom in odraslim, ko to najbolj potrebujejo.

Eva je Društvo Rdeči noski po vzoru iz tujine ustanovila več kot 15 let nazaj, danes pa je društvo del mednarodne organizacije Red Noses International, v kateri sodeluje in izmenjuje izkušnje deset partnerskih organizacij.

Poklic bolnišničnih klovnov je resen poklic, saj morajo vsi prestati podrobno in zahtevno teoretično in praktično izobraževanje, znanje pa tudi redno nadgrajujejo. V Društvu Rdeči noski trenutno deluje dvajset klovnes in klovnov, pomaga pa jim še pet ključnih ljudi v pisarni.

Slovenija je po nekaj letih Evinega vztrajanja in trdnega dela lepo sprejela zamisel bolnišničnih klovnov, danes pa delujejo v vseh 16 bolnišnicah z otroškimi oddelki v Sloveniji, pa tudi v nekaterih drugih zdravstvenih ustanovah in domovih za ostarele, tudi v Ljubhospicu. Letno obiščejo več kot 50 tisoč otrok in odraslih ter opravijo po tisoč klovnovskih vizit.

Klovni delujejo v paru dveh klovnov, otroke in odrasle pa obiščejo v njihovi bolniški sobi, vedno ob predhodni poizvedbi o njihovem stanju ter ob dovoljenju. Ker je čas preživljanja v bolnišnicah negotovo, stresno in velikokrat žalostno, obiski Rdečih noskov prek igre, smeha in sprostitve s preusmeritvijo pozornosti stran od bolezni, predstavljajo zelo potreben ventil za sproščanje čustev. Obiski, včasih tudi večkratni, so sprejeti toplo, dajo energijo, poiščejo in zanetijo iskrico in dajo moč za naprej.

Skrbi, strahovi in žalost otrok in ostalih bolnih odraslih se seveda dotaknejo tudi bolnišničnih klovnov. Prav zato imajo na voljo podporo svojega klovnovskega partnerja, obiskujejo pa tudi supervizije, v katerih se pogovarjajo o dogodkih in situacijah med delom. Delo jemljejo resno, strokovno in s poslanstvom, da s svojim delom kljub vsemu za bolne posameznike naredijo izjemno veliko delo. Eva veliko izrazi tudi prek svojega pisanja, vsakega posameznika, ki ga obišče, pa obdrži v srcu in spominu.

Tudi v času koronavirus krize niso prenehali z delom. Izkoristili so tehnologijo in začeli prirejati virtualne klovnovske vizite prek skypa, messengerja in facebooka. Posamezniki - tako otroci kot starejši - so virtualne obiske toplo sprejeli in čeprav je delo bolnišničnih klovnov sicer v osnovi bazirano na izmenjavi interakcij, te lahko brez večjih težav vzpostavijo tudi prek spleta.

Opravljajo virtualne klovnovske vizite, priredili pa so tudi klovnovske podoknice. V juniju bodo obiskali večino ustanov, v katerih delujejo in priredili klovnovske podoknice na dvoriščih pred ustanovami. Opazili so, da lahko z virtualnimi obiski dosežejo še več otrok, ki sicer niso v bolnišnicah, so pa bolni doma, kar bodo skušali obdržati in nadgraditi tudi v prihodnje.

Video predstavitev: "Resno delo se je ukvarjati s humorjem in smehom."Fotografije s terena: F.A. Bobo

Vsi obiski in predstave so za starše in otroke brezplačni, društvo pa deluje na osnovi prostovoljnih prispevkov, za katere so že leta neizmerno hvaležni. Da si zaslužijo vso našo podporo, redno potrjujejo tudi hvaležni starši in otroci, ki so bili deležni obiskov. Zato hitro podpri Rdeče noske tudi ti in doniraj. Lahko jim odstopiš del dohodnine, nakupiš penaste noske ali pa pošlješ SMS - na 1919 pošlji SMS z besedo NOSKI oziroma NOSKI5.

Evo spremljaj na:

https://www.facebook.com/eva.skoficmaurer

Aktivne posameznike, ki se v svojem življenju soočajo s takšnimi in drugačnimi izzivi, spremljaj na naših Vztrajam kanalih. Svoje vsakodnevne podvige pa objavljaj tudi ti! Objavi jih na svojih družabnih omrežjih in jih označi z #vztrajam. Vsak teden izberemo najboljših pet, vsak mesec pa avtorje najboljših petih nagradimo. Se splača!

#vztrajam ime meseca 29. maj 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.