Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
zenska-razgled-vrh

Foto: Profimedia

Nadarjenost, intelektualna bistrost in dobra izobrazba ne pomenijo veliko, če osebi manjka motivacije, vztrajnosti in odločenosti pri doseganju življenjskih ciljev.

Ko gledamo televizijske intervjuje ali beremo biografije uspešnih ljudi – pa naj gre za politike, igralce, športnike – pogosto naletimo na pojem vztrajnost. Običajno jo označujejo za eno od najpomembnejših dejavnikov njihovega uspeha. Ta se namreč ne zgodi po naključju – ljudje, ki so dosegli uspeh, so vanj vložili veliko truda. Pogosto je edina razlika med tistimi, ki jim je uspelo in tistimi, ki jim ni, ta, da so vztrajali tudi takrat, ko so drugi že zdavnaj odnehali. Seveda so bili za svojo vztrajnost globoko motivirani.

Ko nam vse gre kot po maslu je relativno lahko ohranjati visoko raven motivacije in vztrajati na svoji poti, a tisti, ki so uspeli, so našli način za – če se tako izrazimo - »pospeševanje notranjega pogona« tudi takrat, ko so doživeli kakšen padec in se jim je cilj oddaljil. Vsi ti ljudje imajo nekatere značilnosti, ki jim pomagajo ohranjati motivacijo in vztrajati takrat, ko drugi odnehajo. Navajamo jih v nadaljevanju.

1. Močna vizija

Vztrajni ljudje imajo svoj cilj oziroma vizijo, ki jih motivira in žene naprej. Pogosto gre za sanjače in vizionarje, ki so prepričani, da ima njihovo življenje višji cilj kot je zgolj delo za preživetje iz meseca v mesec. Njihova vizija je globoko vsajena, nenehno so osredotočeni na njo, lahko bi rekli, da jo »negujejo« z velikim vložkom čustev in energije. Je prva stvar, na katero pomislijo, ko se zjutraj zbudijo in njihova zadnja misel, preden zaspijo. Doseganje cilja je središčna os njihovega življenja, v to vlagajo večino svoje energije in časa.

2. Močna želja

Jim Rohn, podjetnik in motivacijski govorec, je dejal: »Če si nečesa resnično želite, boste našli način. Če ne, boste našli izgovor.«

Vztrajni ljudje si močno želijo doseči svoj cilj. Ne iščejo izgovorov. Preden pa ga dosežejo, doživijo več porazov, zabredejo v slepe ulice, občasno se jim zdi, da ne morejo doseči uspeha. Imajo pa veliko notranje energije in motivacije, ki jim pomaga skozi hude čase.

3. Samozaupanje

Za ljudi, ki so premagali ovire in dosegli svoj cilj pogosto rečejo, da »korakajo v ritmu svojega notranjega bobna.« Vedo, kaj hočejo, ne ozirajo se na mnenja drugih. Visoka zavest o lastni identiteti jim omogoča nadaljevanje poti – ne glede na to, kaj si o tem mislijo ljudje, ki so jim blizu. Čeprav se samozaupanje lahko kdaj omaja, se jim nikoli ne poruši. To je njihov vir poguma, odločenosti in motivacije.

4. Razvite in ustaljene navade

Rohn je dejal: »Motivacija vam da zagon za začetek. Navade so tiste, zaradi katerih vztrajate.« Vztrajni ljudje zelo dobro vedo, da je težko nenehno ohranjati motivacijo, še posebej v težkih časih, ko se zdi, da ne morejo doseči nobenega napredka. V takih primerih se zanesejo na svojo samodisciplino in utrjene navade. Verjamejo, da rezultati truda, ki so ga v svoj cilj vložili danes, morda še nekaj časa ne bodo vidni, a prepričani so, da jih bo vse, kar so naredili, na koncu pripeljalo do želenega rezultata.

5. Sposobnost prilagajanja in sprejemanja

Vztrajni ljudje se prilagajajo okoliščinam in sprejemajo dejstva. Ne bodo trmasto vztrajali pri svojem načrtu, če ta ne bo deloval, iskali bodo boljše rešitve, ki bodo povečale njihove možnosti za uspeh. Vedo, da bo njihova pot polna slepih ulic, ovinkov in prilagajanj, a to ne omaja njihove vere, da bodo dosegli končni cilj. Niso sužnji svojega ega in so hitro pripravljeni priznati, da nekaj pač ne deluje. Prav tako hitro sprejmejo zamisli drugih, če so prepričani, da jim bodo pomagale na njihovi poti.

6. Zavezanost vseživljenjskemu učenju

Vedo, da je pot do cilja dolga in zahteva svoj čas, zato se nenehno učijo novih veščin in vzorcev razmišljanja. Sprejemajo spremembe in nove zamisli, pri tem pa že iščejo načine, kako bi jih vključili v vsakdan.

Vseživljenjsko učenje dojemajo kot del procesa. Naravno radovedni in vztrajni ljudje učenja ne vidijo zgolj kot orodje za hitrejše doseganje cilja – osebno rast razumejo kot način življenja. Učenje in nenehna rast se ne zaključita pri določenih letih ali v določenem življenjskem obdobju, ampak sta (vsaj zanje) bistvo življenja.

7. Imajo vzornike, ki jih dojemajo kot mentorje

Čeprav se morda zdi, da vztrajni ljudje delujejo sami in da ne potrebujejo nikogar, jih večina ima skrbno izbrane vzornike, katere cenijo, spoštujejo in občudujejo. To so lahko njihovi prijatelji ali pa znane osebnosti, o katerih so brali in so se jih njihove zgodbe globoko dotaknile.

Dejstvo je, da vztrajni ljudje običajno izstopajo iz svoje okolice, drugi jih pogosto ne razumejo in jih zato zasmehujejo, saj se ob njih počutijo neprijetno. Ker pa imajo vzornike, jim ti pomagajo ohranjati motivacijo tudi znotraj njihovega (včasih zelo neugodnega) družbenega okolja.

Prirejeno po fastcompany.com

#vztrajam motiviramo 22. avgust 2017

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.