Ana Roš spregovorila o vrtoglavih cenah svojih surovin: "TOLIKO odštejem za en krompir"

28. 9. 2023
Deli
Ana Roš spregovorila o vrtoglavih cenah svojih surovin: "TOLIKO odštejem za en krompir" (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Aleksandra Saša Prelesnik

Ana Roš Stojan je nedvomno ena najboljših chefinj pri nas. Pred kratkim je to še dodatno potrdila s tem, ko je njena Hiša Franko osvojila že tretjo Michelinovo zvezdico.

Znano je, da imajo jedi, ki so na voljo v njeni restavraciji, precej visoke cene. Morda menite, da je temu tako zaradi Anine želje po zaslužku, vendar je chefinja pred kratkim razkrila, da tudi za živila, ki jih uporabi v jedeh, odšteje višje zneske, kot smo jih vajeni.

Chefinja je bila avgusta gostja na dogodku Bled Strategic Forum. Tam je med drugim spregovorila o pomenu dobave hrane iz lokalnega okolja ter o ceni, ki jo je pripravljena odšteti za kakovostna živila.

"Vrednost zelenjave je lahko veliko večja, kot si mislimo," je povedala Ana in razkrila zabavno anekdoto o odkupu krompirja s kmetovalcem iz Šentviške planote.

Kmetovalec, ki se je poslovil od mestnega življenja

"Našla sem kmetovalca na Šentviški planoti. Izobražen fant, ki je diplomiral iz matematike in ima dekle, ki dela v oblikovanju. Odločila sta se reči 'Ne hvala' Ljubljani in se preselila nazaj h koreninam. Kaj lahko počneš v dolini Soče? Dve stvari: lahko kmetuješ ali pobegneš. Odločil se je, da bo začel pridelovati krompir.

Prejšnje leto je prišel do mene in me vprašal: 'Bi skupaj sodelovala?'

Moj odgovor je bil: 'Ja, zakaj pa ne. Kaj imaš?'

'Krompir, fižol in česen,' mi je odgovoril.

Rekla sem: 'V redu, vzela bom karkoli imaš.'

Ana je imela posebne želje

Chefinja je razkrila, da je v vrhunski kuhinji pomembno vse: tudi velikost krompirja.

"Ko je krompir bil pripravljen, me je kmet vprašal, če imam kakšne posebne zahteve. 'Ja, velikost. Potrebujem krompir, ki je majhen, ki tehta 40 gramov.' Velikost je pomembna v vrhunskih kuhinjah, saj vpliva na čas kuhanja krompirja.

'To je majhen krompir. Če želim ponuditi takega, moram zaustaviti rast krompirja.'

Kmet je ustregel želji chefinje in ji svoja živila prinesel na pokušino.

1 € za en krompir?

Ana Roš Stojan je že na pokušini bila nad krompirjem povsem navdušena, kmet pa ji je postavil presenetljivo ceno.

Ko mi je na pokušino prinesel prvi krompir, je ta bil zares dober. Ker sem bila navdušena, me je vprašal, če bi se pogovorila o ceni. Nikoli se ne pogajam s kmeti, zato sem mu rekla, naj sam postavi ceno.

On pa mi je odvrnil: 'Mogoče te bo moja ponudba razburila. Želim si dobiti 1 € za krompir.'

Bila sem presenečena, on pa je nadaljeval: 'Zemljo obdelujem z rokami, brez strojev. Zaradi velikosti moram ustaviti rast krompirja.' Na ceno sem pristala.

Zdaj imamo v Hiši Franko krompir za 1 €. Verjamem, da okus tega krompirja presega vsak kos ribe ali mesa, klapavice ali kaviar," je prepričana chefinja.

Kaj pa menite vi? Bi odšteli takšen znesek za en krompir?

 

Bonus video: pogovor s prehransko strokovnjakinjo

"Aditivi v živilih niso to, kar mislite, da so," opozarja Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane.