Brazilski trener gimnastike dobil več kot 100 let zapora

Brazilski trener gimnastike dobil več kot 100 let zapora (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2022

Gimnastičnemu trenerju Fernando de Carvalho Lopes so v torek v Sao Paulu dosodili 109 let in 8 mesecev zaporne kazni. Je kazen upravičena?

Brazilec je vse do zadnjega trdil, ni kriv, česar je obtožen, zato so bili vsi še bolj šokirani, ko je bil spoznan za krivega. Poglejte, za kaj je šlo.

Primer se je začel v letu 2018, ko je bil trener gimnastične ekipe Fernando de Carvalho Lopes obtožen posilstva štirih atletinj, med katerimi je bila ena mladoletna. A ne gre le zanje: oglasile so se tudi druge žrtve, ki naj bi zlorabe trpele med letoma 1999 in 2016. 

Po poročanju časnika Globo Esporte, je imela ena od žrtev komaj 13 let, ko je (leta 2016) svojim staršem povedala o zlorabah i neprimernem vedenju trenerja, ki se je dogajalo v ekipi. Ko se je o primeru začelo javno govoriti, je pristoplio 7 posameznikov, nekateri kot priče in drugi kot žrtve, a primer vse do sedaj ni nikoli dobil zaključka. 

Prepoved dela in visoka zaporna kazen 

Šele po v letu 2018 in po mnogih preiskavah se je začelo nekaj premikati, tudi takrat pa so obtožbe proti trenerju še vedno prihajale na dan. V letu 2019 so mu prepovedali opravljanje kakršnega koli dela, ki bi bilo povezano z gimnastiko, in to do konca življenja.

Letos je bil Fernando spoznan za krivega in dosojena mu je bila visoka zaporna kazen: malo manj kot 110 let zapora. Vendar mu kazni ne bo potrebno prestajati do konca pritožbenega postopka. Brazilec ima namreč možnost pritožbe na sodniško odločitev. 

Nekdanji selektor gimnastične reprezentance je sicer 20 let skrbel za mlade telovadke, nato pa so ga leta 2016, mesec dni pred olimpijskimi igrami v domačem Rio de Janeiru, po pritožbi staršev ene od mladih športnic vrgli iz štaba reprezentance.

Vir: STA, marca.co