Neverjetna zgodba: Indijec je 35 let vsak dan na isto mesto posadil 1 drevo – ne boste verjeli, kaj se je zgodilo!

Neverjetna zgodba: Indijec je 35 let vsak dan na isto mesto posadil 1 drevo – ne boste verjeli, kaj se je zgodilo! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 10. 2022

Bi verjeli, da bo se bo z enim drevesom na dan zgodilo kaj takšnega?

Naj nam bo zgodba v navdih predvsem v trenutkih, ko bomo prepričani, da sami ne moremo narediti ničesar. Indijec Jadav Payeng je dokazal nasprotno.

Preverite tudi: 

Zgodba se je začela leta 1969, ko se je takrat 16-letni Jadav "Molai" Payeng soočal s hudimi okoljskimi katastrofami v Indiji. Velikim poplavam je sledila suša, zaradi katere je poginilo veliko plazilcev. Znanstveniki so napovedali, da bo z otokom konec že v nekaj letih.

Oblasti so se zato odločile, da bodo z gozdom prekrile del otoka, v načrt pogozdovanja pa se je vključil tudi mladi Payneg. Po koncu projekta je fant ostal na istem kraju in se odločil nadaljevati s svojim delom.

Se je njegovo delo poplačalo?

Molai je na sušnem območju Assama posadil vsak dan eno sadiko drevesa. To je počel dolgih 35 let, njegovo delo pa lahko občudujemo še danes. Iz enega drevesa dnevno je namreč nastal velik gozd, ki se razprostira na približno 1.360 hektarjih. Poimenovali so ga po njem – gozd Molai.

Danes je Molai znan tudi kot gozdni mož (Forest man), njegov gozd pa je postal dom mnogim živalim, od plazilcev, do divjadi, slonov, ptic in celo bengalskih tigrov. Pravi, da je gozd postal njegova družina, za svoje delo pa je leta 2015 prejel tudi posebno nagrado. Tudi ko je bil gozd zasajen, se je vanj vračal po semena dreves in druge plodove ter tako ohranil stik s svojim delom. 

Gozdni mož pa ne počiva, saj se je lotil že novega izziva: sodelovanje pri okoljskem projektu v Mehiki. Posaditi želijo kar 7 milijonov dreves, in če bodo tako vztrajni kot Molai, ne dvomimo, da jim bo uspelo.

Ste navdušeni nad zgodbo? Potem preverite tudi, kakšne dobre posledice vam nudi gozdna kopel in kaj to pravzaprav je. Privoščite si jo! 

Vir: India today