Prihranite energijo: TAKO boste dosegli, da vaši radiatorji grejejo bolj učinkovito

Prihranite energijo: TAKO boste dosegli, da vaši radiatorji grejejo bolj učinkovito (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2022

Si kdo sploh predstavlja zimo brez radiatorjev? Slednji poskrbijo, da je v prostorih toplo in prijetno. Težava pa nastane, ko radiatorji ne delujejo več tako učinkovito, kakor bi morali. Preverite, kaj storiti v tem primeru.

S tem, ko radiatorji slabše grejejo, v prostorih ne bo več tako toplo oziroma bodo za enako temperaturo porabili veliko več energije. Potrata energije je škodljiva tako za planet, kakor tudi za vaše denarnico.

Radiatorji pogosto nehajo z učinkovitim ogrevanjem takrat, ko se v sistemu zadržuje preveč zraka. Težavo lahko enostavno rešite kar sami.

Odstranite odvečen zrak v ogrevalnem sistemu v 4 enostavnih korakih:

1. Izklopite ogrevanje in počakajte, da se radiator ohladi.

2. Vzemite brisačo in posodo ter ju postavite pod ventil na radiatorju.

3. Ventil počasi obračajte (s ključem ali z roko) v nasprotni smeri urinega kazalca.

4. Ko bo zrak začel uhajati, boste zaslišali sikajoč zvok. Pustite, da se zrak sprosti ter ventil zaprite takrat, ko se začne iztekati voda.

Postopek ponovite na vseh radiatorjih v vašem domu, nato pa ponovno vklopite ogrevanje. Priporočljivo je, da to opravite na začetku vsake zime oziroma vsakič, ko vklopite ogrevanje po nekaj mesečnem premoru.

V kolikor opazite, da so radiatorji ponekod hladni, potrebujejo veliko časa, da se segrejejo ali ob vklopu ogrevanja slišite nenavadne zvoke, je tudi to znak, da se v sistemu zadržuje zrak, ki ga je potrebno odstraniti.