Si predstavljate, da bi obstajalo 'zdravilo', ki bi pomagalo pri hujšanju, hkrati pa bi ohranili mišice in metabolizem bi bil hitrejši – tako zdravilo obstaja

Si predstavljate, da bi obstajalo 'zdravilo', ki bi pomagalo pri hujšanju, hkrati pa bi ohranili mišice in metabolizem bi bil hitrejši – tako zdravilo obstaja (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2023

Če ste se vsaj enkrat v življenju lotili diete, ste se skoraj zagotovo srečali z naslednjim scenarijem …

Izdelali ste "popoln" prehranjevalni načrt (ki je vključeval predvsem veliko odrekanj) in kar takoj zagrizli. Po nekaj dneh se je številka na tehtnici le premaknila. Kilogram, dva, pet … In potem se je napredek nenadoma ustavil. Na tej točki mnogi obupajo, drugi grizejo naprej do cilja.

Ampak zdaj šele pride najtežji del – težo obdržati!

Obdržati težo po dieti je namreč težko – razlog pa ne tiči le v spremembi apetita ali jedilnika. "Težava" so mišice.

Ko hujšamo s pomočjo restriktivnih diet, ne izgubimo le maščobe, ampak tudi nekaj mišic. Nekatere študije so ocenile, da lahko izguba mišic predstavlja tudi do 50 % vse izgubljene teže. In mišice pomagajo pri kurjenju maščob. Pravzaprav mišice kurijo energijo ves dan, tudi ko spimo.

Z izgubljanjem mišične mase se torej nekoliko upočasni tudi bazalni metabolizem (poraba kalorij v mirovanju). To pa ne pomeni le, da se bo izgubljanje teže na neki točki ustavilo, ampak boste novo pridobljene kilograme tudi težje obdržali, ko boste z dieto prenehali. 

Ali obstaja rešitev? 

Idealno bi seveda bilo zdravilo, ki bi pomagalo pri hujšanju, ne da bi se pri tem upočasnil tudi metabolizem. 

In to že obstaja. 

Študija je pokazala, da je to mogoče z zdravilom GDF15 (GDF15 je hormon), ki ne samo da zavira apetit, ampak tudi spodbodi mišice, da porabijo več energije, kažejo rezultati študije, objavljene v reviji Nature. 

Raziskovalci s kanadske univerze McMaster so zdravilo preizkusili na miših. Eni skupini so vbrizgali GDF15, medtem ko je bila druga skupina kontrolna. Obe skupini sta bili na dieti z omejenimi kalorijami in v dveh tednih so vse miši težo izgubljale približno enako hitro. Toda štiri tedne kasneje, se je napredek pri tistih, ki niso prejemale zdravila oz. hormona, ustavil. Skupina miši, ki so prejele zdravilo, je še naprej izgubljala težo, nekatere približno 70 % svoje začetne teže. 

Glavna razlika pa je bila v tem, da so ob izgubi teže ohranile svoje mišice – in s tem bazalni metabolizem. Pri kontrolni skupini se to ni zgodilo. 

Znanstveniki sicer pravijo, da so potrebne dodatne raziskave, vendar ima zdravilo velik potencial.

Do takrat pa … 

Kaj lahko naredite, da ohranite svoje mišice in hitrost presnove, če želite shujšati na "staromoden" način? 

Najpomembneje je, da vsak dan zaužijete dovolj. V obliki uravnoteženih obrokov. Poskrbite tudi, da boste v svoji prehrani med drugim zaužili dovolj beljakovin, ker so te ključne za ohranjanje mišične mase. 

Prav tako se morate lotiti redne vadbe – zlasti vaj za moč, kot so sklece in počepi, da pomagate ohraniti mišice.

Viri: dailymail.co.uk, nature.com, healthline.com