Stavimo, da ste milo že celo življenje uporabljali narobe!

26. 7. 2023
Deli
Ali milo uporabljate pravilno? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi med tistimi, ki milo uporabljajo narobe?

Milo je učinkovit pripomoček, ki nam pomaga skrbeti za osebno higieno. A če ga ne uporabljamo pravilno, lahko z njim tudi tvegamo različne okužbe.

Tudi milo vsebuje mikrobe

V eni od študij se je izkazalo, da milo vsebuje 2 do 5 različnih vrst mikrobov.

Druga raziskava, izvedena v bolnišnici, je razkrila, da je kar 62 odstotkov tamkajšnjih mil kontaminiranih. Strokovnjaki menijo, da je delež kontaminiranih mil v domačem okolju še večji.

Bakterije, ki se skrivajo v milu, bi se lahko med delitvijo širile z osebe na osebo, poročajo na portalu vecernji.hr.

S tem, ko več ljudi uporablja milo, tvegamo okužbo 

Strokovnjaki menijo, da milo lahko vsebuje tudi potencialno nevarne bakterije (npr. E. Coli, salmonela in šigela) ter viruse (npr. norovirusi, rotavirusi in stafilokoki). Do okužb z omenjenimi organizmi lahko pride z vstopom v rane ali praske na koži.

Sploh, če enako milo uporablja več ljudi, lahko tvegamo do pride do okužbe. Če si umivamo roke z milom, ki vsebuje omenjene mikroorganizme, lahko slednji vstopijo v naše telo preko ranic na dlaneh in povzročijo težave.

Kako nevarna je v resnici lahko skupna uporaba mila?

V splošnem milo ni označeno kot predmet, s katerim bi se pogosto lahko okužili in znanstveniki opozarjajo, da se uporabi mila nikar ne bi smeli izogibati - tudi, če gre za milo, ki ga je predhodno uporabil nekdo drug.

V javnih straniščih se v veliki večini uporablja tekoče milo, ki je veliko bolj higiensko in s katerim je tveganje okužb še veliko manjše, saj vsak posameznik dobi svojo dozo nedotaknjenega mila.

Sploh v primeru, da doma uporabljate trdo milo, pa je priporočljivo, da ima vsak družinski član svojo ploščico. V primeru, da to ni možno, milo najprej temeljito sperite in ga šele nato uporabite. Ne pozabite tudi na redno čiščenje posode, v kateri milo shranjujete.

Vir: vecernji.hr

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"