To se v telesu zgodi, ko imate strto srce

Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2023

Vsakdo, ki je šel skozi razhod ali ločitev z ljubljeno osebo, ve kako boleč je lahko celoten proces. 

Zlomljeno srce pa ni zgolj metafora, temveč obstajajo tudi znanstveni razlogi zakaj razhod tako boli. Strto srce ima namreč učinke na um in telo.  

Kaj se v telesu zgodi ob razhodu z ljubljeno osebo?

Povečanje aktivnosti v predelu možganov, ki zaznava telesno bolečino  

Znanstveniki so skeniranjem možganov ljudi, ki so se pred kratkim razšli ugotovili, da so imeli sodelujoči z zlomljenim srcem večjo aktivnost v predelu možganov, ki zaznava telesno bolečino.  

Stresni hormoni povzročajo telesne težave

Ko možgani doživijo zgoraj omenjeno povečanje aktivnosti na področju bolečine, to sproži sproščanje stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin. To prispeva k občutkom tesnobe in depresije, pojavijo pa se lahko tudi telesni simptomi, kot sta slabost in težko dihanje.  

Razhod se lahko enači stanju odvisnika od kokaina

Sliši se ekstremno, toda možganska aktivnost osebe z zlomljenim srcem je podobna dejavnosti odvisnika od kokaina, ki gre skozi proces odvajanja.   Raziskovalci z Univerze Rutgers so 15 ljudem, ki so se pred kratkim razšli in so se še vedno čutili kot močno zaljubljeni, dali možnost pregleda z magnetno resonanco kjer so si ogledali fotografije svojih bivših.

Pregledi možganov so pokazali, da je bila njihova možganska aktivnost podobna možganom odvisnika od kokaina, ki gre skozi odvajanje. Ta razlaga je smiselna, saj zaljubljenost sproži sproščanje hormona dobrega počutja dopamina v možganih, česar pa v primeru razhoda ni več. Toda možgani še vedno hrepenijo po tistih navalih dopamina, ki jih ne doživljate več.  

Tesnoba in stres

V stanju zaljubljenosti se ustvari močna čustvena vez. Ob razhodu in »izgubi« stika z ljubljeno osebo, se topli občutki ljubezni in bližine nadomestijo z občutki tesnobe, strahu in stiske. V skrajnih primerih lahko ločitvena tesnoba povzroči glavobole, slabost ali bruhanje.  

Toda poleg vsega naštetega, vendarle obstaja tudi dobra novica. V možganih je namreč tudi mehanizem, ki pomaga tudi skozi zelo burna in intezivna življenjska obdobja. To pomeni, da si ljudje sčasoma opomorejo in tudi bolečina, ki je prisotna ob rahodu, mine.