25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najboljše ribe za peko na žaru in recept za lahko poletno kosilo

Najboljše ribe za peko na žaru in recept za lahko poletno kosilo (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2019

Ni vsaka riba primerna za peko na žaru, nekatere so preveč delikatne in se bolje obnesejo v pečici.

Vendar to ne pomeni, da piknika ne morete popestriti z morskimi dobrotami.

Če imate radi tisti pravi žar – odprt ogenj in rešetke – ali pa ste v peki na žaru novi, potem je tu 5 vrst rib, za katere mislimo, da jih morate tokrat čisto zares preizkusiti.

Tuna

Saj niste pomislili na tisto iz konzerve, kajne? V mislih imamo svež in sočen zrezek tune. Tudi če pečete na rešetkah, vam ni treba skrbeti, da bi meso padlo skozi.

Brancin

Je verjetno ena najbolj priljubljenih rib in zaradi nežnega okusa primerna tudi za tiste, ki niso najbolj navdušeni nad idejo o ribi na žaru. Ker je meso dovolj čvrsto, se seveda dobro obnese na žaru.

Orada

Belo oradino meso je zelo okusno in se odlično pripravlja na žaru – če je boste pravilno pekli, bo nastala slastna hrustljava skorjica. Potem pa ribo obrnite le enkrat.

Mečarica

V kulinariki je meso mečarice zelo cenjeno. Je čvrsto in zato odlično za peko na žaru, okus pa nežen.

Losos

Losos, ki je med drugim pravo bogastvo zdravih maščob, je zares vsestranski. Njegovo meso je primerno za dimljenje na odprtem ognju, začinite pa ga lahko povsem po svojem okusu. Preprosto – z limon in timijanom – ali eksotično – s sojino omako.

Nasvet:

Najboljši kandidati za peko na žaru so torej ribe, ki imajo čvrsto meso. Meso rib, kot so tilapija in morski list, hitro razpade, zato jih ne uvrščamo na seznam.

Seveda lahko ribo zavijete v folijo in jo spečete na kateremkoli žaru, a se boste potem morali odpovedati hrustljavo zapečeni skorjici. Ali pa jih spečete na električnem žaru.

V vročih poletnih dneh si privoščite lahko kosilo, ki vam bo dalo veliko energije in je pripravljeno v hipu. 

Lososov burger v solati z avokadom in humusom

Pripravite naslednje sestavine: 

  • lososov burger

  • 1 avokado

  • sok ene limone

  • olivno olje

  • humus (Chef select - Lidl)

lidl - humus

Za solato: 

  • 1 ½ skodelice mlade špinače

losos

  • ½ skodelice kuhanih špargljev

  • manjši nasekljan korenček

  • rižev kis (ali druge vrste kis, po vašem okusu)

  • olivno olje

  • sezamova ali chia semena za po vrhu (po želji)

  • mozzarela (po želji)

  • ščep soli

Začnite s pripravo solate in jo nato postavite v hladilnik, kjer bo ostala sveža, medtem ko se lotite pečenja avokada in lososa. Sestavine narežite na manjše kose in jih združite v veliki posodi. Lahko dodate še poljubno zelenjavo po vaši izbiri. Solato že začinite, da se bo pred kosilom naužila okusa. Postavite jo v hladilnik. 

Nasvet: Za še bolj osvežujoč okus, v solato kanite nekaj kapljic limoninega soka. 

V roke vzemite avokado, ga prerežite na pol in odstranite koščico. Dodajte mu nekaj kapljic limoninega soka in natrite z olivnim oljem. Obe polovici (tam, kjer sta prerezani) nato položite za 2-3 minute na žar. Na koncu začinite s soljo in poprom (ali katero koli začimbo po želji).

Priprava lososovega burgerja je povsem enostavna. Lotite se je na koncu, da bo glavni del jedi še topel.  Dimite lososa na odprtem ognju in ga na koncu pokapajte z limoninim sokom, da dopolnite okus. Seveda lahko dodate še začimbe po svoji želji. 

Iz hladilnika vzemite solato in nanjo položite lososa. Avokado postrezite na posebnem krožniku, prav tako humus. 

Ne zamudite! 

Od 20. 6. do 26. 6. vas v Lidlu čaka novost: lososov burger po super znižani ceni. Našli boste tudi veliko prilog, ki bodo pojedino na žaru naredile še boljšo. 

lidl

Že spremljate rubriko Žar od A do Ž

Vsak teden bomo z vami delili slastne recepte in nasvete za peko na žaru. Prijavite se na e-novice in prejmite 70 najboljših receptov za legendarno žar poletje!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri