Naj bo tudi božično jutro slavnostno in polno dobrot kot večer prej, zlasti če darila odpirate zjutraj.
Po malce daljši božični noči se priležejo okusni in krepki prigrizki, seveda v družbi vaših najdražjih.
Sadni kruh
Za približno 12 kosov:
- 60 g mandljevih jedrc zrežite na polovice,
- 125 g lešnikovih jedrc na četrtine,
- 125 g suhih fig pa na tanke rezine.
Penasto stepite 125 g sladkorja in 3 jajca.
Masi dodajte mandlje, lešnike, fige, 250 g rozin in 50 g sesekljanega citronata. 125 g moke zmešajte s ščepcem cimeta in ½ zavitka pecilnega praška.
Suho mešanico primešajte k sadni masi.
Testo oblikujte v štruco, jo položite na pekač in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 40 do 50 minut. Kruh postrezite z maslom.
Recept za makrobiotsko različico sadnega kruha
Sirovi paketki
Za 8 kosov:
Razgrnite 1 zavitek razvaljanega vlečenega testa, ga zrežite na manjše kvadrate in z njimi obložite 8 modelčkov za sufle.
Zmešajte:
- 150 g gorgonzole,
- 200 g naribane gavde,
- 2 jajci,
- 150 g rikote in
- 30 g popraženih pinjol
- ter začinite s soljo in ščepcem muškatnega oreščka.
Maso razdelite po modelčkih in pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 15 do 20 minut.
Paradižnikove pite
Za 6 kosov:
- 150 g moke,
- ¼ žličke soli,
- 75 g masla,
- 1 jajce in
- žlico do dve hladne vode zgnetite v testo.
Testo razvaljajte, izrežite kroge in jih položite v namaščene modelčke (premera 10 cm). Modelčke postavite v hladilnik.
Sesekljajte lističe z 2 vejic bazilike in jih zmešajte s sokom 1 limone, 100 g kisle smetane in 50 g naribanega parmezana ter solite in poprajte.
Smetanov nadev razmažite po testu. Na rezine zrežite 12 češnjevih paradižnikov in jih zmešajte z 2 žlicama olivnega olja. Rezine dekorativno položite na pite in jih rahlo potisnite v nadev.
Pite pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, in sicer od 20 do 25 minut.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?