Ribe so odlična jed z veliko beljakovinami, vitamini in izvrsten vir esencialnih maščobnih kislin omega-3, ki jih človeško telo samo ne proizvaja. Zato naj jih bo čim več v vašem jedilniku. Tako si boste izboljšali jedilnik, podaljšali življenje in na splošno se boste bolje počutili. Ko boste naslednjič ribarili po trgovini, izberite sestavine za te slastne recepte in vsak dan preizkusite enega.
Krompirjevi polpeti s sardinami z limono
Sestavine za 3 osebe:
- 500 g kuhanega krompirja
- 270 g sardin z limono Delamaris (3 kosi)
- 1 pest svežega peteršilja
- 1 mlada čebula
- 1/2 čilija
- 172 žličke mlete paprike
- 1/2 žličke soli
- 1/2 žličke popra
- 1 jajce
Priprava:
Dodatna navodila: polpeti naj bodo debeli približno dva centimetra, saj jih tako lažje spečemo. Dodate lahko tudi več svežih zelišč, kot na primer koriander, bazilika, origano.
Sveži tacosi s tuno Mexicana
Sestavine za 2 osebi:
- 1 zrel avokado
- 1 pest koriandra
- 1 žlica limoninega soka
- 1 strok česna
- 2 žlici manj mastnega jogurta
- 100 ml vode
- 100 g solate (berivka, ledenka ...)
- 100 g koruze
- 100 grdečega fižola
- 100 g paradižnika
- 1 čebula
- 50 g mladega sira (mocarela, sir v slanici)
- 1 čili
- 1/2 mlade čebule
- 250 g tune Mexicana (2 kosa)
- 4 manjše polnozrnat tortilje
- poper in sol
Priprava:
Namig: tortilje lahko pripravite tudi dan prej in jih shranite v hladilniku, naslednji dan pa vzamete v službo, na kolo, v hribe ...
Gratinirane testenine z weekend skušo
Sestavine za 4 osebe:
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka narezanega česna
- 1 vejica timijana
- 400 g sesekljanih paradižnikov
- 250 g Delamaris Weekend skuše z zelenjavo
- 1 žlička soli
- 1 žlička zmletega popra
- 70 g blitve (ali špinače)
- 350 g polnozrnatih testenih
- 200 g mocarele
- 1 vejica origana
Priprava:
Pecite na 220 stopinjah Celzija 15 minut oz. tako dolgo, da je jed hrustljavo zapečena.
Namig: omako lahko uporabite tudi kot nadev za lazanjo ali kanelone
Fileti skuše v mediteranski omaki
Sestavine za 4 osebe:
- 1 steblo zelene
- 1 čebula
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 2 sušena paradižnika
- 1 suhi čili
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 vejica sveže bazilike
- 400 g sesekljanih paradižnikov
- 1 žlička soli
- 50 g zelenih oliv
- 250 g filetov skuše v Mediteran olju
Priprava:
Kvinoja s sladkim krompirjem in skušo
Začinjena z zelenjavo in avokadom
Sestavine za eno osebo:
- 5 žlic kuhane kvinoje
- 1 sladek krompir (lahko dodate tudi manjši gomolj vijoličastega krompirja za pestrost barv, ni pa nujno)
- 1 pločevinko skuše Delamaris
- polovico srednje velike rdeče pese (dodamo, ko imamo za samo pečenje na razpolago več časa)
- pest brokolija
- pol avokada
- vejica koriandra (tisti, ki ga ne marate zaradi značilnega okusa, izberite raje peteršilj)
- pol limete
- olivno olje
- sol
Priprava:
Kvinojo dobro sperite in skuhajte po navodilih z embalaže.
Očistite zelenjavo: sladek krompir olupite in narežite na kocke, brokoli prav tako, rdečo peso pa na manjše podolgovate koščke, ker potrebuje več časa, da je pečena. Položite v pekač, dodajte malo oljčnega olja in solite po okusu.
Pecite na 180 stopinjah Celzija od 35 do 45 minut. Sladek krompir in brokoli bosta pečena relativno hitro (15-20 minut), medtem ko potrebuje rdeča pesa nekoliko več časa.
V času pečenja z vilico pretlačite avokado, dodajte sok limete in nasekljajte koriander.
Kvinojo in pečeno zelenjavo zmešajte v posodi, dodajte avokado ter pločevinko skuše v mediteranskem olju. Čez vse potresemo koriander.
Pirine bombice z olivami in s tunino solato Delamaris
Sestavine:
- 500 g pirine polnozrnate moke
- 3,5 dcl mlačne vode
- 20 g svežega kvasa (1/2 kocke ali vrečka suhega kvasa)
- 80 g mešanice semen (bučna, sezam, sončnična in lanena)
- 80 g oliv v olju
- 2 žlici olivnega olja
- žlička sladkorja
- žlička soli
Priprava:
Sestavine zmešajte in zgnetete. Testo pustite počivati, da vzhaja. nato na pomokani podlagi testo ponovno pregnetite in oblikujte bombice. Pustite vzhajati še enkrat.
Bombice premažite z jajcem, potresite s poljubnimi semeni in pecite na 180 stopinjah Celzija do 20 minut.
Bombice si privoščit zraven odličnih tuninih solat Delamaris.
Pisana solata s peresniki in skušo
Sestavine:
- sezonska zelenjava po okusu - zelena solata, paradižnik, paprika, korenje ...
- polnozrnati peresniki
- 1 pločevinka Weekend skuše Delamaris
Priprava:
Peresnike skuhajte po navodilih.
Medtem očistite in pripravite zelenjavo. Zelenjavo stresite v posodo, dodajte peresnike in Weekend skušo, začinite po okusu in dobro premešajte.
Dober tek!
Recepte sta v sodelovanju z Delamaris pripravila Jernej - jernejkitchen.com in Alenka Košir