7-dnevni izziv: 7 slastnih in enostavnih receptov z ribami, ki jih preizkusimo ta teden (video)

13. 7. 2018
Deli
7-dnevni izziv: 7 slastnih in enostavnih receptov z ribami, ki jih preizkusimo ta teden (video) (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Ribe so odlična jed z veliko beljakovinami, vitamini in izvrsten vir esencialnih maščobnih kislin omega-3,  ki jih človeško telo samo ne proizvaja. Zato naj jih bo čim več v vašem jedilniku. Tako si boste izboljšali je­dilnik, podaljšali življenje in na splošno se bo­ste bolje počutili. Ko boste naslednjič ribarili po trgovini, izberite sestavine za te slastne recepte in vsak dan preizkusite enega.

Krompirjevi polpeti s sardinami z limono

Sestavine za 3 osebe:

  • 500 g kuhanega krompirja
  • 270 g sardin z limono Delamaris (3 kosi)
  • 1 pest svežega peteršilja
  • 1 mlada čebula
  • 1/2 čilija
  • 172 žličke mlete paprike
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1 jajce

Priprava:

Dodatna navodila: polpeti naj bodo debeli približno dva centimetra, saj jih tako lažje spečemo. Dodate lahko tudi več svežih zelišč, kot na primer koriander, bazilika, origano.

Sveži tacosi s tuno Mexicana

Sestavine za 2 osebi:

  • 1 zrel avokado
  • 1 pest koriandra
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 strok česna
  • 2 žlici manj mastnega jogurta
  • 100 ml vode
  • 100 g solate (berivka, ledenka ...)
  • 100 g koruze
  • 100 grdečega fižola
  • 100 g paradižnika
  • 1 čebula
  • 50 g mladega sira (mocarela, sir v slanici)
  • 1 čili
  • 1/2 mlade čebule
  • 250 g tune Mexicana (2 kosa)
  • 4 manjše polnozrnat tortilje
  • poper in sol

Priprava:

Namig: tortilje lahko pripravite tudi dan prej in jih shranite v hladilniku, naslednji dan pa vzamete v službo, na kolo, v hribe ...

Gratinirane testenine z weekend skušo

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka narezanega česna
  • 1 vejica timijana
  • 400 g sesekljanih paradižnikov
  • 250 g Delamaris Weekend skuše z zelenjavo
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička zmletega popra
  • 70 g blitve (ali špinače)
  • 350 g polnozrnatih testenih
  • 200 g mocarele
  • 1 vejica origana

Priprava:

Pecite na 220 stopinjah Celzija 15 minut oz. tako dolgo, da je jed hrustljavo zapečena.

Namig: omako lahko uporabite tudi kot nadev za lazanjo ali kanelone

Fileti skuše v mediteranski omaki

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 steblo zelene
  • 1 čebula
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 sušena paradižnika
  • 1 suhi čili
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 1 vejica sveže bazilike
  • 400 g sesekljanih paradižnikov
  • 1 žlička soli
  • 50 g zelenih oliv
  • 250 g filetov skuše v Mediteran olju

Priprava:

Kvinoja s sladkim krompirjem in skušo

Začinjena z zelenjavo in avokadom

Sestavine za eno osebo:

  • 5 žlic kuhane kvinoje
  • 1 sladek krompir (lahko dodate tudi manjši gomolj vijoličastega krompirja za pestrost barv, ni pa nujno)
  • 1 pločevinko skuše Delamaris
  • polovico srednje velike rdeče pese (dodamo, ko imamo za samo pečenje na razpolago več časa)
  • pest brokolija
  • pol avokada
  • vejica koriandra (tisti, ki ga ne marate zaradi značilnega okusa, izberite raje peteršilj)
  • pol limete
  • olivno olje
  • sol

Priprava:

Kvinojo dobro sperite in skuhajte po navodilih z embalaže.

Očistite zelenjavo: sladek krompir olupite in narežite na kocke, brokoli prav tako, rdečo peso pa na manjše podolgovate koščke, ker potrebuje več časa, da je pečena. Položite v pekač, dodajte malo oljčnega olja in solite po okusu.

Pecite na 180 stopinjah Celzija od 35 do 45 minut. Sladek krompir in brokoli bosta pečena relativno hitro (15-20 minut), medtem ko potrebuje rdeča pesa nekoliko več časa.

V času pečenja z vilico pretlačite avokado, dodajte sok limete in nasekljajte koriander.

Kvinojo in pečeno zelenjavo zmešajte v posodi, dodajte avokado ter pločevinko skuše v mediteranskem olju. Čez vse potresemo koriander.

Pirine bombice z olivami in s tunino solato Delamaris

Sestavine:

  • 500 g pirine polnozrnate moke
  • 3,5 dcl mlačne vode
  • 20 g svežega kvasa (1/2 kocke ali vrečka suhega kvasa)
  • 80 g mešanice semen (bučna, sezam, sončnična in lanena)
  • 80 g oliv v olju
  • 2 žlici olivnega olja
  • žlička sladkorja
  • žlička soli

Priprava:

Sestavine zmešajte in zgnetete. Testo pustite počivati, da vzhaja. nato na pomokani podlagi testo ponovno pregnetite in oblikujte bombice. Pustite vzhajati še enkrat.

Bombice premažite z jajcem, potresite s poljubnimi semeni in pecite na 180 stopinjah Celzija do 20 minut.

Bombice si privoščit  zraven odličnih tuninih solat Delamaris.

Pisana solata s peresniki in skušo

Sestavine:

  • sezonska zelenjava po okusu - zelena solata, paradižnik, paprika, korenje ...
  • polnozrnati peresniki
  • 1 pločevinka Weekend skuše Delamaris

Priprava:

Peresnike skuhajte po navodilih.

Medtem očistite in pripravite zelenjavo. Zelenjavo stresite v posodo, dodajte peresnike in Weekend skušo, začinite po okusu in dobro premešajte.

Dober tek!

Recepte sta v sodelovanju z Delamaris pripravila Jernej - jernejkitchen.com in Alenka Košir



Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec